Ferghettina Franciacorta Brut

Ferghettina Franciacorta Brut
Ferghettina Franciacorta Brut

Ferghettina Franciacorta Brut

Culoare: galben-pai
Miros: foarte proaspat si persistent, cu note de flori albe, musetel si fructe albe cu sambure
Gust: perlaj exuberant si sprintar, cu arome captivante de mar galben, piersica alba, ierburi uscate si note usoare de alune; postgust acrisor, cu o adiere de lamaie

135,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

90 Puncte Wine Enthusiast: ”Miros dominat de arome incitante de flori albe presate, musetel si fructe albe cu sambure. Pe palatin, are o aciditate puternica, cu arome de mar galben copt, piersici albe si ierburi uscate, insotite de un perlaj elegant si vioi. Un strop de lamaie ii confera un final acrisor.”

Guida Bibenda - 4 Grappoli

Franciacorta este sampania italienilor. Situata in provincia Brescia din Lombardia, este o apelatiune mica, care se intinde pe doar 2000 de hectare. A primit statut de DOCG in 1995. Soiurile admise sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Blanc. La fel ca sampania si spre deosebire de Prosecco, Franciacorta se produce prin metoda traditionala - a doua fermentatie are loc in sticla.

Franciacorta Nonvintage (NV) - adica, produsa din struguri din mai multi ani - poate fi pusa in vanzare dupa cel putin 25 de luni de la recoltare, dintre care 18 luni petrecute pe drojdii (spre deosebire de 15 luni, in cazul sampaniei).

Franciacorta Saten se face doar din struguri albi (predominant Chardonnay si Pinot Blanc - max 50%). Este renumita pentru gustul ei catifelat si perlajul mai fin, caracteristici datorate presiunii mai mici de 5 atmosfere din sticla, fata de cele 6 atmosfere folosite la celelalte sortimente.

Franciacorta Rose trebuie sa contina minimum 35% Pinot Noir si maximum 50% Chardonnay sau Pinot Blanc.

Franciacorta Millesimato sau Vintage - adica, produsa din recolta unui singur an - poate fi pusa pe piata la cel putin 37 de luni de la recoltare, 30 dintre ele fiind petrecute pe drojdii (la fel ca sampania).

Franciacorta Riserva se face numai din vinuri provenite din ani excelenti si trebuie sa stea multi ani in contact cu drojdiile. Vinul poate fi pus in vanzare dupa minimum 67 de luni (cinci ani si jumatate) de la recoltare.
Roberto Gatti, unul dintre pionierii Franciacortei, a fondat Fergettina in 1990, dupa 20 de ani petrecuti ca enolog-sef la Bellavista, podgorie care ii datoreaza mare parte din faima sa. Atentia fantastica la detalii, arta cupajarii si maturarea indelungata, careia vinurile ii datoreaza finetea si individualitatea inconfundabile, l-au ajutat sa se impuna rapid, devenind producatorul preferat al multor critici si cunoscatori. Astazi, el este ajutat de fiica sa Laura si de fiul Matteo, si ei la fel de talentati. Cu mostenirea in maini atat de bune, nu e de mirare ca vinurile egaleaza sau chiar depasesc multe sampanii renumite.

Recomandari gastronomice: minunat ca aperitiv, merge bine si cu peste, fructe de mare, paste

Temperatura de servire: 6-8°C

Caracteristici

  • Clasificare - Brut
  • Soi - 95% Chardonnay, 5% Pinot Noir
  • Tara de origine - Italia
  • Volum - 0.75l
  • Culoare - Alb

30 alte produse din aceeași categorie

Oferte speciale

Toate promoțiile