Muga Prado Enea Gran Reserva

Muga Prado Enea Gran Reserva
Muga Prado Enea Gran Reserva

Muga Prado Enea Gran Reserva

Culoare: rosu-rubiniu intens
Miros: expresiv si concentrat, cu arome intense de cirese, coacaze, lemn dulce, cu placute tente florale si afumate
Gust: savuros, echilibrat si rotund, cu o dulceata foarte placuta, arome puternice si vibrante de trufe, coacaze rosii, visine din visinata, condimente, ciocolata amaruie si lemn dulce pe fond de tutun si piele; sfarsit puternic in care persista aciditatea ferma si intreaga paleta aromatica

295,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

”Strugurii pentru Torre Muga si Prado Enea sunt, intotdeauna, ultimii care ajung in crama. In acest fel, asiguram gradul optim de coacere. Strugurii fermenteaza in cuve de stejar de 10 000 l, fara temperatura controlata si fara drojdii suplimentare. Perioada de macerare variaza, dar poate dura pana la 20 de zile. Vinul este maturat 12 luni in cuve de stejar de 16 000 l, 36 de luni (minimum) in budane de stejar si 36 de luni (minimum) la sticla. Dupa maturare, vinul este limpezit cu albus de ou.
Acest vin este de culoarea cireselor negre, cu intensitate medie. La nas, este delicat si proaspat, cu debut de fructe rosii (mure), note picante precum scortisoara si o adiere de nuante de toast de la butoi - lemn de cedru, vanilie si frunze de toamna. Dupa ce petrece 16 luni in stejar american si alte 36 in butoaie facute majoritar din stejar frantuzesc, puteti aprecia aportul benefic al lemnului si integrarea sa echilibrata cu fructul.
Pe palat, este proaspat si lung, cu aciditate echilibrata. Taninii incep sa fie rafinati, savurosi si eleganti. Prado Enea este un vin cu inima deschisa si cu un mare potential de invechire.”
99 Puncte James Suckling & Locul 2 in Top 100 vinuri spaniole in 2017 : ”Minunata sa textura matasoasa si o suculenta consistenta fac ca acest vin sa fie atat de special. Natura impecabila a vinului este atat de impresionanta incat te lasa fara rasuflare. O abundenta de arome de fruct si ce senzatie in gura! Beti-l acum si pana in vecii vecilor.”
97 Puncte Parker: ”Am fost nerabdator sa gust Prado Enea Gran Reserva 2010, deoarece am observat o crestere foarte frumoasa a acestui cuvee in ultimele editii, iar 2010 este unul dintre cei mai echilibrati ani de recolta din ultimul timp. Acesta este cel mai clasic dintre vinurile Muga, cel cu cea mai lunga maturare, un pic ca vinurile de demult, dar cu cunostintele de azi in ceea ce priveste lucrul in vie si vinificarea/maturarea. Vinul provine din viile mai reci, situate la altitudine mai mare, ceea ce inseamna ca il imbuteliaza doar o data la doi, trei ani. In anii din urma, in 2008 si 2009 nu s-a facut. Este fermentat in cuve mici de lemn construite chiar de ei si le place sa amane fermentatia malolactica pana primavara deschizand ferestrele, astfel incat frigul sa patrunda in crama. Pentru maturare, fiecare soi sta in butoaie separate, noi si vechi, timp de trei ani. Acest vin are parametri foarte sanatosi si echilibrati. Este inca tanar. Prado Enea nu e niciodata inchis la culoare, ci este mai degraba rubiniu si are un nas tanar, subtil si elegant. Dar calitatea sa este evidentiata de incredibila eleganta si armonie de pe palatin, unde taninii sunt foarte fini, aromele subtile, dar profunde, iar lungimea este pur si simplu fenomenala. Vinul de fata are corp mediu, o maturitate perfecta si aciditate integrata. Ar trebui sa traiasca mult si bine in sticla. 90 000 de sticle produse. Urmatoarele editii: 2011, 2014 (foarte putin) si 2015.
Responsabilitatea pentru vinurile albe si roze ii revine acum lui Isaac Muga, in timp ce fratele lui Jorge face toate rosiile. Am gustat toate albele si rozeurile disponibile, ca sa vad ce se intampla. A aparut un nou roze de top, Flor de Muga, si continua sa lucreze la un nou vin alb, facut majoritar din Viura, Garnacha Blanca si Maturana Blanca, care va iesi, probabil, pe piata in 2018. A fost o degustare lunga si ralaxata, in care au adus si cateva editii mai vechi atunci cand am discutat despre asemanarile dintre diferiti ani, asa ca pot sa va dau cateva opinii despre evolutia unor vinuri mai vechi. O teama comuna in regiune (si intr-o mare parte a Spaniei) este legata de lipsa productiei din 2017. Cand am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus ca ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. In ceea ce priveste vinurile rosii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea sa fie una dintre cele mai reusite editii ale acestui vin clasic, cu potential mare de invechire. Odata cu editia 2015, revine in scena Aro, vinul facut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Doua vinuri pe care sa le cumparati si sa le ascundeti in pivnita...”, Luis Gutierrez, 28 februarie 2018”

Editia 2009 -

  • 96 Puncte Parker
  • 96 Puncte James Suckling

Editia 2006

  • 98 Puncte James Suckling
  • 96 Puncte Robert Parker

Editia 2005 

  • 95 Puncte Parker

Editia 2004

  • 96 Puncte Parker

Recomandari gastronomice: vanat, vita, porc, friptura condimentata de pui sau curcan, legume la gratar, ciuperci
Temperatura de servire: 16-18°C
Perioada optima de consum: 2018-2040
Maturat 16 luni in butoaie americane mari, 3 ani in stejar frantuzesc si 3 ani la sticla.
Prado Enea se produce numai in anii foarte buni.

Caracteristici

  • Tip Vin - Sec
  • Soi - 80% Tempranillo, 20% Garnacha, Mazuelo și Graciano
  • Tara de origine - Spania
  • An de recolta - 2011
  • Volum - 0,75 L
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

30 alte produse din aceeași categorie

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile