Vega Sicilia Valbuena 5º

Vega Sicilia Valbuena 5º
Vega Sicilia Valbuena 5º

Vega Sicilia Valbuena 5º

96 Puncte Parker:”Valbuena vine dintr-un an mai rece si a beneficiat in primul an de mai mult stejar, in special american (5%). Un vin opulent, cu aciditate o placuta care-l face sa fi catifelat in gura. O editie foarte picanta pentru Valbuena, mai aproape de stilul lui Único. Corp mediu spre plin, cu tanini foarte fini care-i confera o textura frumoasa si multa eleganta.”

750,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Vega Sicilia Valbuena 5º 
Perioada optima de consum: 2023-2030
Producator: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero
Proprietar: familia Alvarez
Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan
Soi: 96% Tinto Fino (Tempranillo), 4% Merlot - vite vechi de 33 ani, struguri culesi manual
Culoare: rosu-purpuriu inchis
Miros: profund si complex, cu fructe negre si albastre proaspete si o nota florala si piperata foarte atragatoare, urmate de aluzii de cedru, condimente dulci si vanilie
Gust: vertical, savuros, cristalin si plin de nuante, cu textura seducatoare si onctuoasa
Recomandari gastronomice: aperitive, Jamon Iberico, sunca, carne rosie la gratar, cotlet de miel cu cartofi dulci, carnati, foie gras, vanat (caprioara)
Numar de sticle produse: 180.580 sticle obisnuite, 5.528 magnum-uri, 411 sticle Double Magnum, 39 Imperial si 6 Salmanazar.
Maturat in total 5 ani (vezi numele) in baricuri noi si vechi si in butoaie de 21.000 l din stejar frantuzesc si american si la sticla. Imbuteliat in iunie 2021.
Descrierea oenologului: ”Valbuena este cea mai pura expresie a vinului rosu de la Vega Sicilia. El nu este al doilea vin, ci un vin diferit (de Unico). Secretul sta in locul unde se afla viile, oenologul nu este atat de important. Solul si locatia produc vinuri care pot fi pastrate timp indelungat. Pentru mine, solul este mai important decat varsta vitelor. Valbuena 5° este predominant Tempranillo, cu putin Merlot folosit pentru asezonare, ca sarea si piperul. Vinul este maturat in stejar american si frantuzesc, acesta din urma conferindu-i o trasatura unica.
Valbuena 5º 2018 este un vin vertical, savuros, cristalin si plin de nuante, cu textura seducatoare si onctuoasa.”
96 Puncte Parker: ”Valbuena 2018 vine dintr-un an mai rece si a beneficiat in primul an de mai mult stejar, in special american (5%). Un vin opulent, cu o aciditate placuta care-l face sa fi catifelat in gura. O editie foarte picanta pentru Valbuena, mai aproape de stilul lui Único. Corp mediu spre plin, cu tanini foarte fini care-i confera o textura frumoasa si multa eleganta.”
96 Puncte James Suckling: ”Profund si complex, cu fructe negre si albastre proaspete si o nota florala si piperata foarte atragatoare, urmate de aluzii de cedru, condimente dulci si vanilie. Foarte prafos si suculent pe palatin, cu tanini dulci, prafosi care se impletesc cu fructul. Un Valbuena 5 de care va puteti bucura mai devreme. Beti-l sau pastrati-l.”
Editia 2017 - 96 Puncte James Suckling: ”Minunate arome de mure, violete si lemn de santal cu subtonuri de vanilie. Corpolent, cu tanini rasati si fruct splendid. Liniar si foarte lung. Are nevoie de timp ca sa evolueze. Beti-l dupa 2023.”
- 96 Puncte Parker: ”2017 a fost marcat de gerul din noaptea de 27-28 aprilie pe care Vega-Sicilia l-a combatut cu sisteme anti-ger. Sfarsitul sezonului a fost cald si a plouat putin, in medie 235 l. Valbuena 2017 este marcat de aceste circumstante, fiind produs din 94% Tinto Fino (Tempranillo) si 6% Merlot, cu maturitate buna (14,5% alcool) si aciditate blanda (4,65 grame acid tartric si pH de 3,85). Strugurii au fost raciti si macerati doua-trei zile inainte de a incepe sa fermenteze cu drojdii indigene. Vinul a fost maturat trei ani intr-o combinatie de butoaie de 225 l noi si vechi din stejar frantuzesc si american si in budane de 21.000 l. Rezultatul a fost pur si simplu spectaculos. Vinul este parfumat, floral, expresiv si balsamic, la fel ca editiile anterioare. Nu pare deloc un 2017; este armonios, iar taninii sunt fini. Un Valbuena uluitor care transcende in mod clar caracterul anului de recolta. Am observat ca, incepand cu 2010, vinul are o consistenta foarte buna. Iar, in 2017, ea exceleaza. Au fost produse 170.071 sticle obisnuite, 5.516 magnum-uri si cateva formate mai mari. Imbuteliat in iunie 2020.”

Producator
Numele de Vega Sicilia apare in documente cu secole inainte de aparitia cramei, in 1864. Originea exacta a numelui nu este cunoscuta, dar e cert ca nu are nimic de-a face cu insula italiana. ”Vega” este o referinta la vegetatia abundenta de pe malurile raului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux si fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel incat nu e de mirare ca in 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei. Dupa ce a trecut prin mainile mai multor proprietari continuandu-si ascensiunea, in 1982, anul in care Ribera del Duero obtinea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumparat de familia Alvarez. Acesta a fost inceputul unei epoci de modernizare in care Vega Sicilia a fost primita in asociatia exclusivista Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producatori de vin mondiali.

Asociere culinara: aperitive, Jamon Iberico, șuncă, carne roșie la grătar, cotlet de miel cu cartofi dulci, cârnați, foie gras, vânat (căprioară)

Temperatura de servire: 18°C

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - 96% Tinto Fino (Tempranillo), 4% Merlot - vite vechi de 33 ani, struguri culesi manual
  • Tara de origine - Spania
  • An recolta - 2019
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14,5%
  • Culoare - Rosu

Oferte speciale

Toate promoțiile