Vega Sicilia Unico 2013

Vega Sicilia Unico 2013
Vega Sicilia Unico 2013

Vega Sicilia Unico 2013

98 Puncte James Suckling:”Nas rafinat si complex de prune fierte, cirese negre, frunze de ceai, grafit, ciocolata cu lapte si o tusa de caramel. Corp mediu spre plin cu tanini fermi, dar cremosi. Catifelat, seducator si opulent, dar plin de prospetime. 97% Tempranillo si 3% Cabernet-Sauvignon. L-am gustat dintr-o sticla magnum. Sticlele obisnuite vor fi puse pe piata in 2023, iar cele magnum in 2025. Incercati-l dupa 2023.”

1 950,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Vega Sicilia Único 2013

Perioada optima de consum: 2025-2036

Producator: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero

Proprietar: familia Alvarez

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: 97% Tinto Fino (Tempranillo), 3% Cabernet-Sauvignon - vechimea medie a vitelor: 33 ani, unele vite avand o vechime de peste 100 de ani; struguri culesi manual

Culoare: rosu-purpuriu inchis, cu tente de culoarea cernelii

Miros: rafinat si complex de prune fierte, cirese negre, frunze de ceai, grafit, ciocolata cu lapte si o tusa de caramel

Gust: subtil, elegant, proaspat, vertical, complex, matasos si bine-definit, catifelat, seducator si opulent, dar plin de prospetime

Recomandari gastronomice: vanat (mistret, caprioara), friptura de miel sau carne rosie

Temperatura de servire: 16-18°C

Numar de sticle produse: 76.476 sticle obisnuite, 3.658 magnum-uri, 362 magnum-uri duble, 59 sticle Imperial si 6 Salmanazar

Único este unul dintre vinurile iconice ale lumii, fiind, totodata, vinul spaniol cel mai cautat si mai dorit de colectionari. Este produs din vite cu randament foarte mic, unele vechi de peste 100 de ani si maturat 10 ani - 7 ani in budane de stejar noi si vechi si 3 ani la sticla. Vinul se poate bea acum si are un potential de invechire de 40-60 ani, daca este pastrat in conditii ideale: temperatura constanta de 12-14 ºC si umiditate relativa de 60%. A fost imbuteliat in iunie 2019.

Descrierea oenologului: ”Vinul de referinta al domeniului Vega Sicilia. Facut din cele mai vechi vii ale proprietatii. Pe langa Tempranillo, Cabernet-ul Sauvignon contribuie cu un surplus de forta. Vinul din 2013 este subtil, elegant, proaspat, vertical, complex, matasos si bine-definit. El este, totodata, un veritabil paradox - deja bun de baut, dar atemporal daca este lasat sa se invecheasca la sticla.”
98 Puncte James Suckling: ”Nas rafinat si complex de prune fierte, cirese negre, frunze de ceai, grafit, ciocolata cu lapte si o tusa de caramel. Corp mediu spre plin cu tanini fermi, dar cremosi. Catifelat, seducator si opulent, dar plin de prospetime. 97% Tempranillo si 3% Cabernet-Sauvignon. L-am gustat dintr-o sticla magnum. Sticlele obisnuite vor fi puse pe piata in 2023, iar cele magnum in 2025. Incercati-l dupa 2023.”
97 Puncte Parker
Editia 2012 - 97 Puncte James Suckling: ”Arome de fructe de padure, violete si lemn de santal urmate de un vin plin si stratificat pe palatin, cu tanini polisati, catifelati si lungi. Structurat si foarte lung. Dati-i doi sau trei ani ca sa se echilibreze. Beti-l dupa 2023.”
- 96 Puncte Parker: ”Único 1012 a fost pus pe piata la 10 ani dupa recolta. A fost produs din struguri de pe 40 din cele 210 ha de vie pe care le au, cu un total de 55 parcele separate si 19 soluri diferite. Predomina Tinto Fino (Tempranillo), 95%, cu 5% Cabernet Sauvignon, iar strugurii au fost lasati sa se raceasca timp de 24 h inainte de a fi pusi la fermentat in butoaie de stejar cu drojdii indigene. Fermentatia malolactica a avut loc in inox, iar maturarea, in baricuri si butoaie de 20.000 l. Vinul a fost imbuteliat in iunie 2018. 2012 a fost un an concentrat, cald si sec cu putina ploaie la sfarsitul lui septembrie care a ajutat sfarsitul perioadei de coacere a unor struguri sanatosi cu culoare intensa si tanini copti. Vinul are un nas opulent, cu note imbatatoare de fructe negre, carne si sange proaspete, o tusa picanta de stejar american si o tenta de pamant. O editie voluptuoasa si decadenta, pentru cei care le prefera pe cele din 2006, oarecum atipica, sau 1999. Vinul a sfarsit prin a avea 14,5% alcool, un pH de 3,88 si 5,1 g/l aciditate (tartrica).”

Producator
Numele de Vega Sicilia apare in documente cu secole inainte de aparitia cramei, in 1864. Originea exacta a numelui nu este cunoscuta, dar e cert ca nu are nimic de-a face cu insula italiana. ”Vega” este o referinta la vegetatia abundenta de pe malurile raului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux si fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel incat nu e de mirare ca in 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei. Dupa ce a trecut prin mainile mai multor proprietari continuandu-si ascensiunea, in 1982, anul in care Ribera del Duero obtinea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumparat de familia Alvarez. Acesta a fost inceputul unei epoci de modernizare in care Vega Sicilia a fost primita in asociatia exclusivista Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producatori de vin mondiali.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - 97% Tinto Fino (Tempranillo), 3% Cabernet-Sauvignon
  • Tara de origine - Spania
  • An recolta - 2013
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile