Muga Aro

Muga Aro
Muga Aro

Muga Aro

In nas se face simtita o atitudine mai sofisticata, mai vegetala si mai minerala, cu note primare de ciocolata neagra, lichior de prune si cirese negre. De asemenea, violete. Pe palatin, vinul se prezinta cu arome sexy, seducatoare de prune negre si fructe negre de padure, cu o textura a taninilor si o prospetime imaculate. Profund, cu o intensitate nesfarsita. 

890,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Culoare: rosu foarte inchis, aproape opac, cu tente purpurii

Miros: concentrat si profund, cu o multime de nuante care vor evolua in sticla; debut pe note de fructe rosii si fructe de padure foarte coapte (mure, coacaze rosii, capsuni salbatice, alaturi de note florale (petale de violete) si minerale (grafit, fier); aluzii picante de scortisoara si piper negru

Gust: structura puternica, corp plin, tanini fermi, foarte eleganti si de o calitate exceptionala, echilibrati de aciditatea splendida; vinul confera o senzatie de soliditate, fara elemente discordante; echilibru superb, cu o senzatie foarte placuta de prospetime; foarte aromat si suplu, cu o paleta aromatica ampla ce include arome de fruct, minerale si picante; senzatiile din miros se regasesc si in gust, dar sunt mai puternice si mai bine definite; sfarsit lung, plin si elegant

100 Puncte Jeb Dunnuck

99 Puncte James Suckling: ”In nas se face simtita o atitudine mai sofisticata, mai vegetala si mai minerala, cu note primare de ciocolata neagra, lichior de prune si cirese negre. De asemenea, violete. Pe palatin, vinul se prezinta cu arome sexy, seducatoare de prune negre si fructe negre de padure, cu o textura a taninilor si o prospetime imaculate. Profund, cu o intensitate nesfarsita. Wow!”

96 Puncte Parker: ”Am fost placut surprins sa aflu ca Muga tpcmai a imbuteliat Aro 2015 care nu va fi pus pe piata decat la sfarsitul lui 2018. Acest vin este intotdeauna puternic si concentrat, un exercitiu de selectare si asamblare a unor struguri proveniti din vii selecte si din vite mai sanatoase, care produc ciorchini mai mici, s.a.m.d. De la prima recolta pentru Aro, din 2000, Muga a cumparat mai multe vii vechi carora le-au aplicat acelasi tratament. Ei se concentreaza pe Graciano si Tempranillo, soiuri pe care le fermenteaza si matureaza separat. Aro se imbuteliaza numai in anii exceptionali. Vinul este produs la fel ca Torre Muga - fermentare pe loturi, in cuve mici de stejar (unele, de doar 1000 kg!), diferenta fiind data de selectia strugurilor. Aro este maturat in baricuri de stejar nou, alese dupa granulatia lemnului. Producatorii cauta granule foarte mici (adica, stejari crescuti incet). Debutul vinului a fost destul de inchis, dar prima impresie a fost de vin foarte bun, inca foarte tanar si marcat usor de procesul de maturare, cu unele note de stejar care se evidentiaza dupa ce vinul a stat un pic in pahar. Acest asamblaj consta din 30% Graciano si restul, Tempranillo. Vinul este corpolent, cu tanini fin-granulati si un echilibru foarte bun. Are nevoie de ceva timp in sticla si ar trebui sa aiba o viata lunga inainte. Au fost imbuteliate 5600 sticle, in septembrie 2017.

Responsabilitatea pentru vinurile albe si roze ii revine acum lui Isaac Muga, in timp ce fratele lui, Jorge, face toate rosiile. Am gustat toate albele si rozeurile disponibile, ca sa vad ce se intampla. A aparut un nou roze de top, Flor de Muga, si continua sa lucreze la un nou vin alb, facut majoritar din Viura, Garnacha Blanca si Maturana Blanca, care va iesi, probabil, pe piata in 2018. A fost o degustare lunga si ralaxata, in care au adus si cateva editii mai vechi atunci cand am discutat despre asemanarile dintre diferiti ani, asa ca pot sa va dau cateva opinii despre evolutia unor vinuri mai vechi. O teama comuna in regiune (si intr-o mare parte a Spaniei) este legata de lipsa productiei din 2017. Cand am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus ca ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. In ceea ce priveste vinurile rosii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea sa fie una dintre cele mai reusite editii ale acestui vin clasic, cu potential mare de invechire. Odata cu editia 2015, revine in scena Aro, vinul facut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Doua vinuri pe care sa le cumparati si sa le ascundeti in pivnita...”, Luis Gutierrez, 28 februarie 2018””

Editia 2010 - 97 Puncte Parker: ”Aro 2010 este un vin cu adevarat unic, un cuvee in editie limitata (4 000 sticle) din 70% Tempranillo si 30% Graciano din viile mai reci folosite la Torre Muga, Prado Enea si Reserva. Strugurii au fost fermentati in butoaie de stejar de 2 000 litri, iar maturarea a avut loc in butoaie noi de stejar frantuzesc, timp de 16 luni. De culoare rosu-purpuriu inchis, e foarte aromatic, deschis si expresiv, cu note exuberante de violete, piersici coapte, coacaze si fum, urmate de un palat elegant, stralucitor si, deja, complex. Desi extrem de tanar, puternic si un pic salbatic, e elegant, cu aciditate echilibrata. Are nevoie de imbatranire la sticla pentru a-si dezvolta buchetul si a imblanzi taninii. O editia superba pentru Aro: un vin mare, puternic si atat de elegant. Beti-l intre 2017-2030+.”

Aro este vinul de top al Bodegas Muga si nu a fost produs intre anii 2010-2015.

Infiintata in 1932 de Isaac Muga Martinez si sotia sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situata in Rioja Alta, la Haro, in miticul Barrio de la Estacion, proprietatea are 250 ha de vie si cumpara struguri de pe alte 150 ha apartinand unor producatori atent selectati. Astazi, ea este condusa de cea de a treia generatie, care a modernizat atat crama cat si vinurile, adaptandu-le gustului consumatorilor contemporani, chiar daca metoda de vinificare este cat se poate de traditionala. De altfel, Muga se distinge prin faptul ca este una dintre putinele podgorii din Rioja care isi produce propriile butoaie si budane – nu mai putin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face in 90 de budane. Respectand traditia, vinul este limpezit cu albus de ou.

Nu in ultimul rand, Muga este o destinatie turistica extrem de apreciata: daca unii se multumesc cu degustarile si vizitarea cramei si a viilor, amatorii de senzatii tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masa in vie.

Recomandari gastronomice: carne rosie fripta sau la gratar, preparate cu arome puternice: costite de porc, tocanite, legume la gratar, paste cu carne si sos

Temperatura de servire: 16-18°C

Caracteristici

  • Tip Vin - Sec
  • Soi - 70% Tempranillo, 30% Graciano
  • Tara de origine - Spania
  • An de recolta - 2015
  • Volum - 0,75 L
  • Alcool - 14,5%
  • Culoare - Rosu

30 alte produse din aceeași categorie

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile