Cheval des Andes

Cheval des Andes
Cheval des Andes

Cheval des Andes

98 Puncte Parker:”Vinul este tanar si delicat si se simte putin stejarul datorita reductivitatii, dupa spusele lui Gérald; este opulent, dar nu excesiv, cu cca 14,2% alcool, aciditate delicata si tanini catifelati. Are mai mult Cabernet, asa ca expresia aromatica se situeaza undeva intre 2017 si 2018, dar Cabernet-ul marcheaza puternic palatinul si face ca potentialul de invechire sa fie mult mai mare, caci aduce structura si lungimea care-i lipsesc Malbec-ului. In consecinta, vinul ar putea sa fie mai putin accesibil cand e tanar si sa evolueze incet in sticla. Este gustos si suplu si are ingredientele si echilibrul dorite de producator.”

635,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Cheval des Andes 2019

Perioada optima de consum: 2023-2035

Producator: Cheval des Andes - Mendoza, Argentina

Proprietar: Grupul LVMH

Director: Pierre Lurton

Oenolog: Gérald Gabillet

Culoare: rosu intens, stralucitor, cu tente purpurii

Miros: foarte intens, proaspat si aromatic, de o puritate si finete incredibile, cu buchet de fructe rosii (cirese, capsuni salbatice) si condimente

Gust: complex si echilibrat, cu atac suplu si proaspat, tanini moi, structura atragatoare, arome pregnante de piper, ciocolata, prune si sfarsit elegant

Recomandari gastronomice: preparate din carne satioase si aromate - in special, fripturi inabusite de vitel sau miel, dar si rata afumata

Temperatura de servire: 16-18°C

Numar de sticle produse: 100.000

Maturat 13 luni 40% in butoaie de 225 l, 40% in butoaie de 400 l si 20% in cuve de stejar de 2500 l. 90% stejar frantuzesc, iar restul, un amestec de stejar austriac, sloven si german, 50% nou.
98 Puncte Parker: ”In 2019, Cheval des Andes a avut parte de o vinificare si o maturare mai reductive, ceea ce-l face sa fie mai timid, avand nevoie de timp ca sa se deschida. Principalul obiectiv al producatorului a fost de a-i creste potentialul de invechire. Un alt obiectiv a fost obtinerea, pentru prima data, a unui asamblaj de 50% Malbec si 50% Cabernet Sauvignon - ideea enologului argentinian Roberto de la Mota a fost de a reveni la caracterul initial al vinului. Astfel, se inchide cercul, revenindu-se la ideea initiala, cu o implicare mai mare a echipei de la Cheval Blanc. Aceasta este prima editie realizata in totalitate de noul enolog francez, Gérard Gabillet, care a fermentat strugurii pe loturi, izoland cateva parti ale viei - de exemplu, marginile, unde se obtine un randament mai mare datorita irigarii. Vinul a fost maturat in butoaie si cuve de stejar de 225 l si 400 l. Au folosit mai multe butoaie si cuve de la Stockinger, care le plac si pe care le rotesc. Vinul petrece in medie 13 - 14 luni in stejar (unele loturi, 11 luni, iar altele, 16). 2019 a fost un an bland, mai rece decat 2017 si mai cald decat 2018, a plouat exact cand a trebuit, ceea ce a ajutat la evitarea stresului hidric si au lipsit extremele. Vinul este tanar si delicat si se simte putin stejarul datorita reductivitatii, dupa spusele lui Gérald; este opulent, dar nu excesiv, cu cca 14,2% alcool, aciditate delicata si tanini catifelati. Are mai mult Cabernet, asa ca expresia aromatica se situeaza undeva intre 2017 si 2018, dar Cabernet-ul marcheaza puternic palatinul si face ca potentialul de invechire sa fie mult mai mare, caci aduce structura si lungimea care-i lipsesc Malbec-ului. In consecinta, vinul ar putea sa fie mai putin accesibil cand e tanar si sa evolueze incet in sticla. Este gustos si suplu si are ingredientele si echilibrul dorite de producator. La urmatoarele editii, vor merge in aceeasi directie, iar Gabillet este de parere ca o precizie mai mare face ca vinurile sa reflecte mai bine diferentele dintre anii de recolta. Continua sa produca cca 100.000 sticle. Imbuteliat la sfarsitul lui ianuarie 2021. Descrierea data vinului de producator este ”expresia argentiniana a Cheval Blanc-ului. Iar eu nu pot decat sa fie de acord.”
Editia 2018 - 98 Puncte Parker: ”Cheval des Andes 2018 este un asamblaj de 70% Malbec si 30% Cabernet Sauvignon fermentat in cuve de 3000 - 8000 l si maturat 13 luni in 40% in butoaie de 225 l, 40% in butoaie de 400 l si 20% in cuve de stejar de 2500 l. 90% stejar frantuzesc, iar restul, un amestec de stejar austriac, sloven si german, 50% nou. 2018 a fost unul dintre cei mai buni de recolta din Mendoza, iar vinul este dovada. A fost un an mai rece, asa ca vinul este mai proaspat si mai elegant, fara a pierde din forta. 14,5% alcool si 3,73 pH. Un vin tanar, suculent, echilibrat si elegant care inca mai are cateva note de ierburi aromate si paine prajita; corp mediu spre plin, cu textura cremoasa si somptuoasa a unui Bordeaux modern, tanini ultra fini si sfarsit lung, sec si precis. Este inca tanar si pare sa aiba un echilibru al tuturor componentelor care il recomanda pentru o evolutie lunga si frumoasa in sticla. Vinurile ca acesta ma fac uneori sa-mi doresc sa am o masina a timpului ca sa le pot vedea si peste 20 de ani... Cred ca acesta este cel mai bun Cheval des Andes pe care l-am gustat vreodata. Au fost produse 100.000 de sticle. Imbuteliat in ianuarie 2020.”
- 98 Puncte James Suckling: ”Un Cheval catifelat si bogat, cu buchet si arome de afine si flori. Aluzii de gudron si lavanda proaspata. Corpolent. Profunzimea si bogatia aromelor sunt impresionante, la fel ca taninii maturi dar proaspeti. Foarte persistent si structurat, dar controlat si echilibrat. Va fi un vin cu adevarat mare. Scos pe piata in septembrie 2021.”
Editia 2017 - 100 Puncte James Suckling: ”Cel mai bun Cheval des Andes facut vreodata. Integrarea fructului, taninii si aciditatea sunt fantastice. Corpolent, concentrat si solid, cu o frumoasa profunzime si integritate. Extrem de lung si seducator. Complex si convingator. Disponibil din septembrie 2020. Va fi mai bun dupa 2024.”

Producator
Cheval de Los Andes a luat fiinta in 1999, la poalele Anzilor, intr-un loc de o frumusete rara. Cunoscut drept Grand Cru-ul Anzilor, domeniul apartine grupului LVMH si a rezultat din unirea a doua proprietati iconice: Chateau Cheval Blanc, celebrul Grand Cru Classé A din Saint Emilion si Terrazas de Los Andes, pionierul argentinian al vinurilor de clima rece si mare altitudine. Filosofia care a stat la baza acestei intreprinderi unice a fost aceea de a combina maiestria oenologica de la Chateau Cheval Blanc, axata pe eleganta si potential de invechire, cu extraordinarul terroir argentinian. Ideea ii apartine fondatorului Pierre Lurton care conduce, de asemenea, Cheval Blanc, al carui vis a fost de a regasi vechiul Malbec al Bordeaux-ului. Dupa cum se stie, soiul a fost foarte raspandit in Bordeaux si a fost adus in Argentina la mijlocul secolului al XIX-lea. Dupa ce, in Franta, a fost distrus de filoxera, el a fost inlocuit cu vite cu radacini altoite, mai rezistente, dar si de o calitate mai slaba. Vitele care au ajuns in Lumea Noua cu mai bine de un secol in urma sunt singurele nealtoite. Asa se face ca, atunci cand Pierre Lurton a descoperit extraordinara vie Las Compuertas, plantata in Mendoza in 1929, a fost dragoste la prima vedere. A declarat imediat ca ”Aceasta va fi o calatorie catre radacinile Bordeaux-ului” si a inceput sa dea o viata noua vechilor vite din Bordeaux, reconectand, astfel, Cheval Blanc la istoria Saint-Emilion-ului.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - 50% Malbec, 50% Cabernet Sauvignon
  • Tara de origine - Argentina
  • An recolta - 2019
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile