Château de Saint Cosme Côte Rôtie

Château de Saint Cosme Côte Rôtie
Château de Saint Cosme Côte Rôtie

Château de Saint Cosme Côte Rôtie

”Nasul e marcat de note de carne afumată și șemineu rece. Corp mediu spre plin, cu o senzație gustativă catifelată seducătoare, tanini suplii și sfârșit lung. Destinat să devină o frumusețe de vin.”

255,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

92-94 Puncte Parker

93-95 Puncte Jeb Dunnuck: ”Côte-Rôtie 2017 (făcut numai cu struguri din Côte Brune) evidențiază un caracter mult mai floral, dar are, totuși, puterea, greutatea și bogăția unui vin din Côte Brune. Notele de fructe negre, cărnuri condimentate, măsline și vânat conduc spre un vin eteric, cu corp mediu spre plin, căruia e deja greu să-i reziști. Un vin frumos, în plină evoluție și de bun augur pentru acest an de recoltă.”

Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Maturat 12 luni în butoaie 40% noi și 60% la a doua folosire.

În 1997, la începuturile micii noastre afaceri de producător-negociant, după o zi lungă de degustări în nordul Ronului, i-am adus tatălui meu câteva eșantioane de Côte-Rôtie. Vinurile proveneau din minunatele șisturi din Rozier și Grandes Places. Fiind vorba de o perioadă în care schimburile între producători din diferite regiuni erau destul de rare, el nu mai gustase niciun Côte-Rôtie. Dar avea spirit deschis, de artist și s-a îndrăgostit de vinuri: să fie pentru că prospețimea și aromele lor de violete îi aminteau de Gigondas-ul de la Sainte Cosme? Eu așa cred.

Côte-Rôtie-ul din 2016 este magnific prin clasicismul lui. Căci un Côte-Rôtie mare nu trebuie să fie nici supra-copt, nici sub-copt: ca și în Burgundia, este vorba în primul rând de echilibru și măsură. La  extreme, terroir-ul poate fi ușor desfigurat sau poate chiar să dispară.

Pietrarul (pasărea) reprezentat pe eticheta noastră provine dintr-o carte de ornitologie provensală din secolul al XVIII-lea, pe care mi-a dăruit-o tata. Era foarte pasionat de păsări și considera că omniprezența lor în mica vale de la Saint Cosme era vitală atât pentru bio-diversitate cât și pentru cultura biologică. A gândit întotdeauna înaintea vremii sale, așa că a promovat această idee încă din anii 1970. Agricultura nu poate fi practicată ignorând natura care ne înconjoară și, cu atât mai puțin, distrugând-o.

Jambon afumat, violete, grafit, cenușă rece, lemn dulce. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

                  - 94 Puncte James Suckling: ”Arome de piatră, cu o abundență de condimente dulci, urmate de prune coapte și zmeură. Pe palatin, taninii mătăsoși și o desfășurare suavă, cărnoasă de prune roșii dulci și nectarine. Lung și delicios.”

Ediția 2015 - 95 Puncte Wine Spectator

                 - 91-93+ Puncte Parker

Ediția 2014 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Pe lângă Gigondas, zona mea viticolă preferată este Côte-Rôtie. 2014-le nostru debordează de plăcere, fiind o tentație irezistibilă pentru hedoniști, care nu vor putea să reziste mult timp în fața puterii lui de seducție. Din nou, gama lui aromatică este o călătorie a simțurilor: dacă închizi ochii, e ușor să te imaginezi plămbându-te într-o grădină de trandafiri în care soarele de primăvară accentuează parfumul florilor. La fel de ușor, te poți imagina și plimbându-te prin casa veche a bunicilor, la apus, când încă se mai simte mirosul focului de lemne din seara trecută. Anul acesta, palatul este predominant suav și plin de savoare. Côte-Rôtie este singurul loc din Ronul de nord capabil să producă o asemenea catifelare. Aici, austeritatea nu există. Vinul a crescut în perioada de maturare și nu putem decât să ne bucurăm atunci când clasicismul se combină cu plăcerea de o asemenea manieră. Funingine, slănină afumată, violete, grafit, cenușă rece, trandafir vechi și lemn dulce.”

                   - 91 Puncte Parker: ”Côte-Rôtie 2014 se ridică peste Crozes Hermitage și St Joseph în acest an. Fermentat 100% cu ciorchini întregi și maturat 50% în baricuri noi, te înnebunește cu parfumul de grădină de trandafiri, piper, ciorchini, zmeură neagră și stejar dulce. El introduce un Côte-Rôtie cu corp mediu și o concentrație frumoasă, profund pe palat, proaspăt și cu sfârșit splendid. Ar trebui să trăiască 10-15 ani.”

            - 92-94 Puncte Vinous”Rubiniu opac. Nas vibrant și puternic de fructe negre și albastre, completate de note piperate și minerale. Suplu și precis, cu arome intense de coacăze, violete și tort aromat. După ce e aerisit, prinde o notă afumată și se termină pe note dulci, impecabile și foarte persistente, cu tanini furișați, care-i adaugă structură și forță.”

Ediția 2013 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Despre Côte-Rôtie se poate discuta în dialog sau în liniște. Rezultatul va fi același, atât de evidentă este via aceasta. N-o să avem niciodată suficiente cuvinte pentru a demonstra cât de mult se aseamănă Côte-Rôtie cu Burgundia - la fel ca la marile Pinot-uri, vinificarea este o etapă aproape nesemnificativă pentru un Côte-Rôtie dintr-o zonă bună. Când ai de-a face cu terroir-uri atât de minunate, contează cu adevărat doar viticultura și maturarea. 2013-le poartă amprenta clasicismului și echilibrului. El s-a densificat în timpul maturării pentru a atinge plenitudinea finală. S-ar putea să aibă un pic mai multă aciditate decât în 2012, dar dulceața  fermecătoare a Côte-Rôtie-ului este acolo. Această dulceață ”șistică” este cea care îl diferențiază de toate suratele din valea Ronului septentrional. Precum un mare Pinot din Burgundia, Côte-Rôtie nu are nevoie de o mare concentrare pentru a avea stil și magie. Violete, grafit, funingine, cenușă rece, trandafiri vechi.”

                  - 94 Puncte Wine Spectator”O ediție foarte seducătoare, cu note pline de savoare energică și de foi de dafin care se văluresc prin miezul de prună neagră și mure. Sfârșitul e conturat de o abundență de accente de măsline și fier, alături de o pișcătură puternică de cărbune de lemn. Are încă o prospețime tinerească, dar toate elementele sunt la locul lor, iar aciditatea foarte bună le va face să se contopească în timp.”

Recomandări gastronomice: gulaș, vită, porc miel, vânat, cârnați, friptură de pui, curcan și rață, ton, Mozzarella, Feta, Brie, Parmezan.

Temperatura de servire: 16-18°C.

Caracteristici

  • Tip Vin - Sec
  • Soi - Serine (Syrah vechi)
  • Tara de origine - Franta
  • An de recolta - 2016/2017
  • Volum - 0,75 L
  • Alcool - 13%
  • Culoare - Rosu

30 alte produse din aceeași categorie

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile