Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone Rouge

Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone Rouge
Château de Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge

Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone Rouge

Struguri partial desciorchinati. Nisip calcaros, argila rosie si pietre pe terase vilafranchiene. Maturat in tanc. Mure, bacon, grafit, afine, trandafir. Cu editia 2021, am revenit la caracterul intrinsec al primelor mele Côtes du Rhône-uri, din 1997-2000. Acest Syrah intens, energic, cu tenta sa purpurie este proaspat, cu arome expresive de fructe rosii de padure si rotund pe palatin.” Louis Barruol

59,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2021

Perioada optimă de consum: 2022-2027

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme -  AOP Côtes du Rhône

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Culoare: roşu-rubiniu închis

Miros: mure, bacon, grafit, afine, trandafir

Gust: intens, energic, proaspăt, cu arome expresive de fructe roșii de pădure; rotund pe palatin, cu sfârșit lung

Temperatura de servire: 16-18°C

Număr de sticle produse: 120.000

Maturat în tanc. Deşi nu a fost destinat îmbătrânirii, vinul îmbătrâneşte foarte bine.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Struguri parțial desciorchinați. Nisip calcaros, argilă roșie și pietre pe terase vilafranchiene. Maturat în tanc. Mure, bacon, grafit, afine, trandafir. Cu ediția 2021, am revenit la caracterul intrinsec al primelor mele Côtes du Rhône-uri, din 1997-2000. Acest Syrah intens, energic, cu tenta sa purpurie este proaspăt, cu arome expresive de fructe roșii de pădure și rotund pe palatin.”
Ediția 2020 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Syrah. Struguri parțial desciorchinați. Nisip calcaros, argilă roșie și pietriș. Maturat în tanc.
În 1997, când am făcut primul meu Cotes du Rhone, tatăl meu, Henri Barruol, a desenat cu cerneală indiană eticheta care reprezintă căsuța de la intrarea domeniului. Nu mi-am putut imagina că vinul va deveni atât de popular printre consumatori. Inițial, ideea a fost să facem un Côtes du Rhône din Syrah, diferit, practic, de toate celelalte celelalte Côtes du Rhône-uri care, de regulă, sunt făcute din Grenache. Am vrut să facem un vin fructat, rotund și proaspăt. Ideile de început rămân neschimbate - ele sunt încă actuale, iar eu încerc în fiecare an să fac un Côtes du Rhône tot mai bun. E clar că depindem de ceea ce ne oferă recolta din fiecare an, iar în 2020 ea a fost foarte asemănătoare cu cea din 2019 - struguri ajunși la maturitate și absolut uluitori. Vinul rezultat etalează fructe negre exuberante, este rotund și cărnos, cu o salinitate care cere o friptură bună. Vinul sa stat puțin în cuve, după tehnica folosită de tatăl meu. De fapt, în anii 1970 și 1980, Gigondas-ul a stat numai 15 zile în cuve! La vremea aceea, aceasta era regula, iar vinurile debordau de fruct și prospețime, putând, cu toate acestea, să îmbătrânească minunat de bine. Mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafiri.”
                  - 90 Puncte Wine Spectator: ”O versiune bine clădită, cu note de cireșe zdrobite și pireu de prune care se împletesc cu cele de lemn dulce roșu înainte ce cele de ienupăr ars să se impună în final. Un vin cu vână și anvergură.”

Ediția 2019 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Vă previn - aceasta este o ediție stelară, cea mai bună după extraordinarul 2010. Bineînțeles, și 2016 a fost un an bun, chiar și 2015, care a fost memorabil la Saint Cosme. Dar vinurile din 2019 au o prospețime, o intensitate, o evanescență, ceva indefinibil care este fermecător și vibrant. Care este explicația? Intensitatea fructului după o vară secetoasă? Ploile din octombrie care au rotunjit vinurile? Nimeni nu știe. De ce, în acest an, viile n-au suferit din cauza secetei? Nu știu. Vinul rămâne, în mare parte, o necunoscută și, prin urmare, constituie o oportunitate ideală pentru cei care au simț de observație, capacitate analitică și un suflet de artist. 

Saint Cosme Côtes du Rhône 2019  este cel mai bun din 2010 încoace. Un vin cu o structură substanțială, el debordează de fruct și este foarte concentrat, fiind echilibrat de o aciditate splendidă. Într-un an secetos, concentrația afectează toate componentele fructului: nu doar zahărul, dar și acizii, apa (care nu se concentrează, ci dispare...), taninii, culoarea, aromele, etc... Acest fenomen natural produce ceva ce iubim cu toții: intensitate. În consecință, caracaterul și identitatea sunt de zece de ori mai mari. Faptul că natura este capabilă să ne ofere aceste daruri este o bucurie absolută. Acest vin se pretează la consum imediat sau poate fi păstrat. El ne va aduce bucurie și surprize. Va deveni un avocat al ceea ce eu numesc ”cauza vinului roșu”. Trăim într-o eră a vinurilor albe, rosés sau chiar a strugurilor necopți - o adevărată aberație. Este o eră a vinurilor spumante și a ”băuturilor din vin”. Dar, prin 2019, natura ne oferă o binevenită oportunitate de a pune lucrurile în perspectiva corectă. Mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafir.”

                    - 91 Puncte Parker: ”Chiar dacă Côtes du Rhône 2019 nu este făcut din strugurii domeniului (este etichetat simplu Saint Cosme, fără ”Château de”), acest Syrah 100% este întotdeauna un chilipir - și aceasta s-ar putea să fie cea mai bună ediție de până acum. Din pahar țâșnesc arome de violete, piper zdrobit, coacăze și afine, iar pe palatin are corp mediu spre plin,  este opulent dar catifelat și are un sfârșit lung, savuros. Făcut din struguri din Gard (malul drept al Ronului) și Vinsobres (malul stâng, 400 m deasupra nivelului mării), este de o prospețime rareori întâlnită la Syrah-urile din sudul Ronului.
Venite de la unul dintre producătorii de top din Gigondas, cred că nu mai e o surpriză pentru nimeni că vinurile din anul acesta sunt formidabile. Vinurile de parcelă unică sunt printre cele mai bune pe care le-am gustat de la ei, reușind să combine o intensitate remarcabilă cu texturi seducătoare și abordabile. Aceste vinuri sunt foarte bune acum, dar se vor bea cu multă plăcere și peste 10 ani sau mai mult. Și, nu uitați de vinurile din Côtes du Rhône ale lui Louis Barruol, care continuă să fie o valoare extraordinară.”

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - Syrah
  • Tara de origine - Franta
  • An recolta - 2021
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14,5%
  • Culoare - Rosu
  • Apelatie - AOP Côtes du Rhône

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile