Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo
Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2015

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo

97 Puncte Vinous:"I Sodi di San Niccolò 2018 este cel mai elegant Sodi pe care l-am gustat si le-am gustat pe toate. Cand e tanar, Sodi poate fi agresiv, caci taninii sunt adesea impunatori, dar vinul din 2018 are suficient fruct pentru a echilibra lucrurile. Cirese negre, prune, lavanda, condimente si pietris sunt aromele care fac ca Sodi sa aiba o puritate uluitoare si o finete extraordinara. Superb!”

375,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò 2018


Perioada optima de consum: 2024-2043


Producator: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana


Enolog: Alessandro Cellai, discipolul preferat al lui Giacomo Tachis, celebrul enolog care a initiat revolutia Super Tuscanelor

Culoare: rosu-rubiniu cu tente granat

Miros: cirese coapte, fructe negre de padure, tutun dulce si lemn dulce, cu note de vanilie, piele si cedru

Gust: la fel de sofisticat ca buchetul, bogat si elegant, cu corp plin, structura extraordinara, tanini fermi dar fini; ca la toate vinurile mari, aromele individuale se disting cu claritate

Recomandari gastronomice: salamuri si carnuri picante, purcel de lapte, Boeuf Bourguignon, branzeturi aromatizate - in special, Pecorino toscano si Parmigiano

Temperatura de servire: 20°C

Numar de sticle produse: 27.000

Cea de-a 40-a editie a acestui vin prestigios! Fermentat in cuve de inox si maturat timp de 15-30 luni in butoaie de stejar frantuzesc de 225 l, 50% noi, 50% la a doua folosire. Invechit la sticla 12 luni. Nefiltrat!
97 Puncte Antonio Galloni, Vinous: "I Sodi di San Niccolò 2018 este cel mai elegant Sodi pe care l-am gustat si le-am gustat pe toate. Cand e tanar, Sodi poate fi agresiv, caci taninii sunt adesea impunatori, dar vinul din 2018 are suficient fruct pentru a echilibra lucrurile. Cirese negre, prune, lavanda, condimente si pietris sunt aromele care fac ca Sodi sa aiba o puritate uluitoare si o finete extraordinara. Superb!”
Gambero Rosso - 3 Bicchieri PLUS
Editia 2017 - 96 Puncte Wine Spectator: ”Aromele de stejar prajit sunt urmate de cirese proaspete, mure si violete in acest vin elegant, vibrant caruia notele minerale, de ierburi salbatice si tutun ii sporesc complexitatea. Suplu, dar cu tanini fermi, rafinati si sfarsit definit de o aciditate vioaie si finete. Sangioveto si Malvasia Nera. Va fi cel mai bun intre 2024-2045.”

I Sodi di S. Niccolò, capodopera domeniului Castellare, este primul vin italian inclus vreodata in Top 100 al Wine Spectator. Acest lucru se intampla in 1988, iar vinul era cel din 1985. Performanta a fost reeditata in 1989, cu editia 1986. Rasplatit de 10 ori consecutiv cu Tre Bicchieri, calificativul maxim al Gamberro Rosso, cea mai importanta publicatie italiana de specialitate, este la fel de apreciat de cei mai influenti critici internationali, I Sodi fiind unul dintre extrem de rarele Super Tuscane facute din soiurile locale Sangioveto si Malvasia Nera, demonstrandu-le splendoarea.
Pentru a arata ca este facut cu multa truda si respect fata de istoria straveche a locului, si-a luat numele de la pamantul pietros din care se naste - ”sodi” insemnand ”pamant greu de lucrat” - si de la vechea biserica a domeniului, ce poarta hramul ”San Niccolò". Eticheta reprezinta in fiecare an o pasare care face parte din bogata fauna a domeniului.
Viile de Sangioveto de la Castellare sunt rodul colaborarii universitatilor din Milano si Florenta cu Institutul San Michele all’Adige, soldata cu obtinerea celor mai bune clone de Sangiovese.
Vinul este facut in cuve mici si maturat in baricuri de stejar frantuzesc din Masivul Central care se folosesc la maturarea tuturor marilor vinuri ale lumii. Facut din struguri organici si imbuteliat fara a fi filtrat, este un vin cu adevarat mare, echilibrat si dens, cu fantastice arome de cirese negre, tutun si condimente. El este produs numai in anii buni, intr-o cantitate de cca 20.000 sticle. Nu e de mirare ca alocatiile sunt mici, iar stocurile se termina rapid!

Super Tuscanele sunt o categorie de vinuri din Toscana aparuta in anii 1970, cand cativa producatori au inceput sa experimenteze cu soiuri frantuzesti si metode noi de vinificare. Parintele Super Tuscanelor este eminentul enolog Giacomo Tachis, cel care a inceput cu Argiano Solengo, pentru a continua cu Tignanello, Sassicaia si Solaia, create impreuna cu Marchizul Pietro Antinori.

Super Tuscanele sunt produse in afara reglementarilor DOC si DOCG, dar sunt vinuri de mare calitate, cu potential mare de invechire si preturi mari. Intre timp, multe din aceste vinuri s-au calificat drept DOC sau DOCG, dar multi producatori prefera catalogarea neclasificata sau clasificarea IGT (Indicazione Geografica Tipica), introdusa in 1992.

Producator
Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, nascuta din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presa si Vicepresedinte al clubului de fotbal Fiorentina. Infiintata in anii 1970, in timpul asa-numitei ”Renasteri” a vinului italian, ea beneficiaza de contributia extraordinara a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director si oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - in 2010, Wine Spectator l-a inclus in Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. In calitate de oenolog-sef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) si Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene. Castellare, prima investitie a lui Paolo Pannerai, s-a nascut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò si Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai inalta calitate, combinand traditia si inovatia. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu vita de vie si 20 ha cu maslini. Vitele au intre 10 si 35 ani si cresc intr-un amfiteatru natural, cu o excelenta expunere sud-estica. Drenarea buna a apei si solurile mixte de calcar, marla, galestro (sol local pietros, tipic) si un pic de argila, impreuna cu randamentul scazut fac ca vinurile sa fie intense si foarte bine structurate, ceea ce le recomanda pentru o imbatranire lunga la sticla. Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezinta in fiecare an diferite pasari rare care traiesc pe domeniu si simbolizeaza faptul ca aici nu se folosesc produse chimice. Respectul pentru vechile traditii este oglindit in grija deosebita pentru vii si solurile impartite in ”campi” (cele mai usor de lucrat) si ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodata, cele mai bune pentru cultivarea vitei de vie). De asemenea, Castellare respecta reglementarile legale pentru Chianti Classico si foloseste numai vita de vie toscana autohtona pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri rosii din lume. In ceea ce priveste inovatia, Castellare a infiintat impreuna cu Universitatea din Milano, reprezentata de profesorul Attilio Scienza, si cu Universitatea din Florenta prima podgorie experimentala din Chianti pentru a implementa prima selectionare stiintifica a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, in urma unor studii minutioase si a sfaturilor legendarului oenolog francez Emile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor si acorda o grija deosebita tuturor operatiunilor din crama. Echilibrul dintre traditie si inovatie, munca asidua si stradania constanta de a atinge calitatea maxima au dat roadele asteptate, Castellare fiind astazi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganta si legatura stransa cu pamantul locului. Nu in ultimul rand, Castellare este si o destinatie turistica unica – vilele vechi, reconstruite de criticul de arta Cesare Brandi, situate in mijlocul viilor, intr-o liniste intrerupta doar de pasari, le ofera turistilor tot comfortul unui stil de viata modern, intr-un loc de o frumusete rara.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - Soi: 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici
  • Tara de origine - Italia
  • An recolta - 2018
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile