Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo
Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2015

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo

”I Sodi di San Niccolò este fara doar si poate vinul cel mai ignorat dintre marile vinuri din Toscana. Arome abundente de fructe negre, lavanda, condimente, lemn dulce, pietris, afine, menta si un echilibru extraordinar. Va trebui sa aveti rabdarecu el. Chiar si asa,  a fost pur si simplu spectaculos in cele doua ocazii cand l-am gustat. Intr-un cuvant: monumental...”  

375,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò 

Perioada optima de consum: 2023-2046

Producator: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana
Enolog: Alessandro Cellai, discipolul preferat al lui Giacomo Tachis, celebrul enolog care a initiat revolutia Super Tuscanelor

Soi: 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici

Culoare: rosu-rubiniu cu tente granat

Miros: cirese coapte, fructe negre de padure, tutun dulce si lemn dulce, cu note de vanilie, piele si cedru

Gust: la fel de sofisticat ca buchetul, bogat si elegant, cu corp plin, structura extraordinara, tanini fermi dar fini; ca la toate vinurile mari, aromele individuale se disting cu claritate

Recomandari gastronomice: salamuri si carnuri picante, purcel de lapte, Boeuf Bourguignon, branzeturi aromatizate - in special, Pecorino toscano si Parmigiano

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 20°C

Numar de sticle produse: 27.733

Cea de-a 40-a editie a acestui vin prestigios! Fermentat in cuve de inox si maturat timp de 15-30 luni in butoaie de stejar frantuzesc de 225 l, 50% noi, 50% la a doua folosire. Invechit la sticla 12 luni. Nefiltrat!
97 Points, Antonio Galloni, Vinous: "The 2018 I Sodi di San Niccolò is the most elegant Sodi I have ever tasted, and I have tasted them all. Sodi can be quite the bruiser in its youth, as the tannins are often imposing, but the 2018 is impressive because there is more than enough fruit to balance things out. Dark cherry, plum, lavender, spice and gravel build in a Sodi endowed with mind-blowing purity and exceptional finesse. Superb!"
Editia 2017 - 96 Puncte Wine Spectator: ”Aromele de stejar prajit sunt urmate de cirese proaspete, mure si violete in acest vin elegant, vibrant caruia notele minerale, de ierburi salbatice si tutun ii sporesc complexitatea. Suplu, dar cu tanini fermi, rafinati si sfarsit definit de o aciditate vioaie si finete. Sangioveto si Malvasia Nera. Va fi cel mai bun intre 2024-2045.”

Editia 2016 - 98 Puncte Vinous
- 96+ Puncte Parker

Editia 2015 - 95 Puncte Parker


I Sodi di S. Niccolò, capodopera domeniului Castellare, este primul vin italian inclus vreodata in Top 100 al Wine Spectator. Acest lucru se intampla in 1988, iar vinul era cel din 1985. Performanta a fost reeditata in 1989, cu editia 1986. Rasplatit de 10 ori consecutiv cu Tre Bicchieri, calificativul maxim al Gamberro Rosso, cea mai importanta publicatie italiana de specialitate, este la fel de apreciat de cei mai influenti critici internationali, I Sodi fiind unul dintre extrem de rarele Super Tuscane facute din soiurile locale Sangioveto si Malvasia Nera, demonstrandu-le splendoarea.
Pentru a arata ca este facut cu multa truda si respect fata de istoria straveche a locului, si-a luat numele de la pamantul pietros din care se naste - ”sodi” insemnand ”pamant greu de lucrat” - si de la vechea biserica a domeniului, ce poarta hramul ”San Niccolò". Eticheta reprezinta in fiecare an o pasare care face parte din bogata fauna a domeniului.
Viile de Sangioveto de la Castellare sunt rodul colaborarii universitatilor din Milano si Florenta cu Institutul San Michele all’Adige, soldata cu obtinerea celor mai bune clone de Sangiovese.
Vinul este facut in cuve mici si maturat in baricuri de stejar frantuzesc din Masivul Central care se folosesc la maturarea tuturor marilor vinuri ale lumii. Facut din struguri organici si imbuteliat fara a fi filtrat, este un vin cu adevarat mare, echilibrat si dens, cu fantastice arome de cirese negre, tutun si condimente. El este produs numai in anii buni, intr-o cantitate de cca 20.000 sticle. Nu e de mirare ca alocatiile sunt mici, iar stocurile se termina rapid!

Super Tuscanele sunt o categorie de vinuri din Toscana aparuta in anii 1970, cand cativa producatori au inceput sa experimenteze cu soiuri frantuzesti si metode noi de vinificare. Parintele Super Tuscanelor este eminentul enolog Giacomo Tachis, cel care a inceput cu Argiano Solengo, pentru a continua cu Tignanello, Sassicaia si Solaia, create impreuna cu Marchizul Pietro Antinori.

Super Tuscanele sunt produse in afara reglementarilor DOC si DOCG, dar sunt vinuri de mare calitate, cu potential mare de invechire si preturi mari. Intre timp, multe din aceste vinuri s-au calificat drept DOC sau DOCG, dar multi producatori prefera catalogarea neclasificata sau clasificarea IGT (Indicazione Geografica Tipica), introdusa in 1992.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici
  • Tara de origine - Italia
  • An recolta - 2018
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

  • Davino Revelatio
    Davino Revelatio

    Notele elegante de fruct bine copt...

    160,55 lei (-5%) 169,00 lei
Toate promoțiile