Vega Sicilia Unico 2011

Vega Sicilia Unico 2011
Vega Sicilia Unico 2011

Vega Sicilia Unico 2011

98 Puncte James Suckling:

”Foarte opulent, cu arome de prune, condimente și flori uscate, precum și ciocolată, flori proaspete și lemn de santal. Cafea și aluzii de carne. Oarecum decandent. Corpolent, cu tanini rotunzi, cremoși și o senzație suculentă intensă. Subtonuri unice de cedru și nuci. Minunat acum, dar, totodată, un vin de viitor.”

1 780,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Vega Sicilia Único 2011

Perioada optimă de consum: 2021 - 2033

Producător: Tempos Vega Sicilia - DO Ribera del Duero

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: 95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Cabernet-Sauvignon - unele vițe au o vechime de peste 100 de ani

Culoare: roșu-purpuriu închis, cu tente de culoarea cernelii

Miros: impresionant, curat și proaspăt, cu o simfonie de fructe negre (mure și coacăze) și roșii (zmeură), împletite armonios cu note de cedru și tutun

Gust: atac puternic, dar deloc agresiv, corp plin, tanini moi, arome intense de compot de cireșe negre, lemn dulce, piper alb și minerale, plus o adiere de smoală caldă; echilibru minunat între putere și eleganță, cu sfârșit complex și persistent

Recomandări gastronomice: vânat (mistreț, căprioară), friptură de miel sau carne roșie 

Alcool: 14,5%

ph: 3,87

Temperatura de servire: 16-18°C

Număr de sticle produse: 88.288 sticle obișnuite, 3.505 magnum-uri, 318 magnum-uri duble, 60 sticle Imperial și 3 Salmanazar

Único este unul dintre vinurile iconice ale lumii, fiind, totodată, vinul spaniol cel mai căutat și mai dorit de colecționari. Este produs din vițe cu randament foarte mic, unele vechi de peste 100 de ani și maturat 10 ani - 7 ani în budane de stejar noi și vechi și 3 ani la sticlă.Vinul se poate bea acum și are un potențial de învechire de 40-60 ani, dacă este păstrat în condiții ideale: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%. 

Descrierea oenologului: ”Vinul de referință al domeniului Vega Sicilia. Făcut din cele mai vechi vii ale proprietății. Pe lângă Tempranillo, Cabernet-ul Sauvignon contribuie cu un surplus de forță. Aciditatea frumoasă echilibrează alcoolul. Predomină aromele de lemn ars. Taninii au o amăreală plăcută care compensează ușoara dulceață a vinului.”

98 Puncte James Suckling: ”Foarte opulent, cu arome de prune, condimente și flori uscate, precum și ciocolată, flori proaspete și lemn de santal. Cafea și aluzii de carne. Oarecum decandent. Corpolent, cu tanini rotunzi, cremoși și o senzație suculentă intensă. Subtonuri unice de cedru și nuci. Minunat acum, dar, totodată, un vin de viitor.”

96 Puncte Parker: ”Único-ul pus pe piață în 2021, 10 ani după recoltă, este cel din 2011, făcut din struguri selecționați de pe 40 dintre cele 210 ha de vie. Fermentația malolactică a avut loc în inox. Maturat 10 ani în stejar - butoaie noi și vechi de stejar franțuzesc și american și cuve de 20.000 l - și la sticlă. Pentru Vega Sicilia, 2011 a fost un an mai proaspăt decât 2010, deosebit de recoltele obișnuite din Ribera del Duoro. Vinul are un nas evoluat, cu note de fructe negre coapte, carne și tufăriș, un pic parfumat, cu adieri de ierburi aromatice. Există ceva ce nu pot descrie în mirosul lui Único, dar este ceva distinct care se regăsește anu l acest și în Reserva Especial. Au fost produse 88.288 sticle obișnuite, 3.505 magnum-uri, 318 magnum-uri duble, 60 sticle Imperial și 3 Salmanazar. Îmbuteliat în iunie 2017.”

Ediția 2010 - 99 Puncte James Suckling: ”Deși este încă închis și reținut, vinul are enorm de multă profunzime și frumusețe. Caracter intens de mure, ciocolată neagră, alune și nuci. Corpolent. Crocant, dar extrem de polisat. Precis. Exhibă decadență. Este foarte bun de băut și acum, dar va fi mai bun în 2022.”

                - 97 Puncte Parker: ”Am fost uluit de paleta aromatică a acestui Unico făcut dintr-un an de recoltă puternic și concentrat. A fost fermentat cu drojdii indigene și maturat în butoaie de stejar franțuzesc și american și în budane de 20.000 l. Învechit aproape șase ani. Pare destul de fructat și ”old school”, dominat fiind de fructe negre, cu o tentă rustică și de pământ. Pe palatin, este amplu, concentrat și puternic, cu tanini pământoși. Îmbuteliat îm iunie 2016.”

Ediția 2009 - 98 Puncte Parker: ”Am gustat o sticlă de Unico 2009 în orb și am fost fermecat de prospețimea lui, de aromele de fructe roșii și de caracterul bordelez al acestei ediții. În pahar, după un timp, vinul s-a deschis și a început să semene cu Valbuena, dar cu mai multă profunzime și o eleganță extraordinară. În nas, are ceva ce îmi amintește de edițiile mai vechi, dar are tanini foarte polisați și o senzație gustativă dătătoare de eleganță. Vinul este maturat 10 ani înainte de a fi pus pe piață. 2009 pare a fi un an foarte bun pentru Vega Sicilia, mult mai bun decât m-am așteptat. Va evolua frumos în sticlă.” 

                - 98 Puncte James Suckling: ”Vinificare complexă, de la butoaie mici la butoaie mai mari, timp de șase ani și sfârșind în budane. Apoi, petrece patru ani în sticlă. Edițiile sunt scoase pe piață aleatoriu - 2005 și 2006, după 2007 și 2008. În nas, 2009 are o maturitate și o fructuozitate foarte bune, cu note intense de fructe roșii și prune negre, tușe subtile de condimente, cedru și tutun proaspăt. O concentrație grozavă pe palatin și arome de prune negre foarte coapte, afine și cireșe. Taninii sunt proaspeți, foarte lungi și duc aromele în profunzimea vinului. De asemenea, o prospețime naturală și putere - atributul marcant al Unico! Foarte băubil acum, va îmbătrâni fără probleme câteva zeci de ani.”

***

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

Caracteristici

  • Tip Vin - Sec
  • Soi - 95% Tinto Fino (Tempranillo), 5% Cabernet-Sauvignon
  • Tara de origine - Spania
  • An de recolta - 2011
  • Volum - 0,75 L
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

30 alte produse din aceeași categorie

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile