Argiano Brunello di Montalcino 2019

Argiano Brunello di Montalcino 2019
Argiano Brunello di Montalcino 2019

Argiano Brunello di Montalcino 2019

95 Puncte James Suckling:”Arome incantatoare de cirese rosii zemoase, capsuni, petale de trandafir si tufaris salbatic cu aluzii de ienupar si ierburi aromatice tocate. Corp mediu cu tanini fermi si aciditate vivace. Aromat, picant si echilibrat, cu sfarsit frumos. Sfarsit plin de fruct. Dati-i timp. Incercati-l dupa 2027.”

299,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Argiano Brunello di Montalcino 2019
Perioada optima de consum: 2025-2040
Producator: Argiano - Montalcino, Toscana
Culoare: rosu-rubiniu inchis
Miros: parfum incantator de cirese rosii zemoase, capsuni, petale de trandafir si tufaris salbatic cu aluzii de ienupar si ierburi aromatice tocate
Gust: aromat, picant si echilibrat, cu sfarsit frumos si plin de fruct; corp mediu cu tanini fermi si aciditate vivace

Numar de sticle produse: 120.000

Pentru a va bucura din plin de vin cand e tanar, decantati-l cel putin o ora inainte de a-l bea.
Patru zile maceratie la rece. Fermentat trei saptamani in inox si ciment. Fermentatie malolactica in beton. Maturat 30 luni in butoaie de stejar slavon si frantuzesc de 10/15/30/50 Hl. Maturat timp indelungat la sticla.
95 Puncte James Suckling: ”Arome incantatoare de cirese rosii zemoase, capsuni, petale de trandafir si tufaris salbatic cu aluzii de ienupar si ierburi aromatice tocate. Corp mediu cu tanini fermi si aciditate vivace. Aromat, picant si echilibrat, cu sfarsit frumos si plin de fruct. Dati-i timp. Incercati-l dupa 2027.”

Temperatura de servire16-18 °C.

Asocieri culinare: un minunat vin de meditatie care merge foarte bine si cu carne rosie la gratar, prajita sau fiarta, vanat, rata sau branzeturi gen Pecorino.

Producator

Povestea domeniului devenit in 2019 prima podgorie ”plastic free” din Montalcino incepe in 1580, cand aici se producea doar vin pentru consumul casei. Vila principala, celebra in Italia, a fost construita in 1581 de familia Pecci, una dintre marile familii nobiliare ale Sienei, pe culmea unui deal frumos, cum numai in Toscana gasesti. Dar legenda spune ca in vechimea mult mai indepartata inteleptii credeau ca aici se afla renumitul altar al zeului Janus, cel cu doua fete. De-a lungul timpului, domeniul situat la sud-vest de Montalcino a schimbat mai multi proprietari – contele Pieri, marchizul Ballanti Marli sau ducesa Caetani, pentru ca in 1992 sa fie cumparat de contesa Noemi Marone Cinzano, descendenta a familiei care produce celebrul vermut cu acelasi nume. Stabilita de multa vreme in Brazilia, ea a decis la inceputul anului 2013 sa se desparta de Argiano. Printr-o tranzactie estimata la 40-50 milioane Euro, domeniul de 100 ha a trecut in proprietatea unor prieteni brazilieni care au anuntat ca vor investi alte 2,5 - 3 milioane Euro pentru modernizare si extinderea viilor. In 2014, conducerea domeniului a fost preluata de Bernardino Sani, fostul director de vanzari. Diplomat in oenologie al Universitatii din Florenta, in 2015 el devine si oenolog al domeniului. Colaborarea cu Franceso Monari, exceptionalul viticultor-sef, este garantia faptului ca vinurile de la Argiano vor continua sa urce in elita vinului international. Cu o productie de peste 120,000 de sticle de Brunello di Montalcino, Tenuta di Argiano se situeaza intre primii zece producatori de Brunello. Principalele piete de export sunt Marea Britanie, SUA, Danemarca, Japonia si Brazilia. Vinurile Argiano sunt produse numai din struguri proprii. Soiul preponderent este Sangiovese. Viile se extind pe 50 ha de sol calcaros, cu cateva zone argiloase. Candva, apele marii acopereau intreaga zona. In urma lor a ramas o  mare cantitate de minerale cruciale pentru dezvoltarea optima a vitelor. Clima este, si ea, generoasa cu domeniul: datorita expunerii sudice, viile se bucura tot anul de soarele de amiaza. Calitatea extraordinara a strugurilor se datoreaza in mare masura geologiei si climei. Restul apartine priceperii oamenilor – strugurii se culeg manual, in cosuri mici, iar randamentul este mult redus pentru a obtine o concentratie maxima in pielite, de unde rezulta o cantitate mare de antociani si tanini nobili. Pivnitele de sub vila, recent renovate, sunt bijuteria cea mai de pret a domeniului. Incepand din secolul al XVI-lea, vinurile gasesc aici temperatura si umiditatea optime, in liniste si intuneric. Maturarea se face in butoaie de stejar mici si mijlocii, dar si in baricuri frantuzesti care asigura o extractie mai subtila si mai echilibrata a taninilor. La Argiano se depune un efort constant pentru alegerea lemnului, deoarece ea este vitala pentru evolutia vinului. Domeniul produce cinci vinuri, o grappa si ulei de masline. Respectabilul Brunello este urmat indeaproape de Suolo si de doua Super Tuscane: Non Confonditur si capodopera domeniului, Solengo, primul Super Tuscan creat de renumitul Giacomo Tachis. Deloc ultimul este celebrul Rosso, despre care se spune ca „bei Rosso, dar ti se pare ca-i Brunello”. Nenumaratele medalii, punctaje si trofee internationale primite incepand din 1934 consfintesc calitatea vinurilor si le garanteaza reputatia internationala. Ea a fost intarita din nou printr-o decizie din 15 mai 2013 a Tribunalului din Siena, prin care Tenuta Argiano a fost achitata de toate acuzatiile aduse in scandalul de contrafacere a Brunello-ului din 2007-2009. „Achitarea obtinuta dupa un proces indelungat ne umple de satisfactie si de entuziasmul necesar pentru a continua sa ridicam nivelul acestei podgorii istorice si unice.”, a declarat administratorul de atunci al domeniului. Vinurile ne indreptatesc sa-i dam crezare. Nu in ultimul rand, Argiano este o destinatie agrituristica de o frumusete unica, pentru toti cei care viseaza la o vacanta de neuitat.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - Sangiovese
  • Tara de origine - Italia
  • An recolta - 2019
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14,5%
  • Culoare - Rosu
  • Garantie SGR - 0.50 lei

30 alte produse din aceeași categorie

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile