Marchesi Antinori Solaia 2017

Marchesi Antinori Solaia 2017
Marchesi Antinori Solaia 2016

Marchesi Antinori Solaia 2017

”Extrem de aromat, cu parfum de salvie, lavandă, mure și coacăze. Corpolent, cu tanini crocanți și foarte polisați care se topesc în vin. Viguros și ușor auster. Proaspăt și structurat. Un vin care are nevoie de cinci sau șase ani pentru a se deschide complet. Încercați-l după 2025.”

1 735,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Marchesi Antinori Solaia 2017

Producător: Marchesi Antinori - Toscana

Soi: 72% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 8% Cabernet Franc (Supertoscan) - struguri dezciorchinați și meticulos selecționați

Culoare: roșu-rubiniu intens 

Miros: impresionant, cu note intense de fructe negre coapte și adieri de mure și coacăze negre împletite cu aluzii balsamice de mentă proaspătă și mirt; buchetul este completat de arome picante rafinate de piper alb, scorţişoară prăjită și pudră de cacao

Gust: bogat, aromat și corpolent, cu tanini moi și catifelați, sfârșit lung și persistent, pe note de pâine prăjită 

Recomandări gastronomice: preparate asiatice, vită, porc

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 18-20°C

Perioada optimă de consum: 2023 - 2051

Număr de sticle produse: 74.000

Fermentație malolactică în butoaie mici de stejar. Maturat 18 luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. 

Vă recomandăm să decantați vinul cu 2-4 ore înainte de a-l servi sau să-l treceți prin aeratorul Vinturi.

97 Puncte James Suckling: ”Extrem de aromat, cu parfum de salvie, lavandă, mure și coacăze. Corpolent, cu tanini crocanți și foarte polisați care se topesc în vin. Viguros și ușor auster. Proaspăt și structurat. Un vin care are nevoie de cinci sau șase ani pentru a se deschide complet. Încercați-l după 2025.”

Ediția 2016 - 100 Puncte Parker: ”Am petrecut mult mai multă vreme decât îmi place să recunosc înainte de a nota acest vin - am gustat trei mostre în condiții diferite, la diverse intervale, după care mi-am testat impresiile degustând în orb mai multe vinuri din aceeași clasă. Cel mai important, am gustat comparativ, de nenumărate ori edițiile 2015 și 2016. Mărturisesc că, drept urmare, am avut parte de câteva nopți fără somn. Ulterior, decizia de a-i acorda vinului 100 de puncte a fost impulsivă. Cum îi acordasem 100 de puncte și ediției 2015, intelectual vorbind, mi s-a părut imposibil să nu pot alege un favorit dintre aceste două realizări uluitoare. Voi mai spune cât se poate de sincer și că cele două vinuri sunt foarte diferite, în special prin aceea că ediția 2015 este mult mai opulentă și are o dulceață  care se prelungește în bogăția texturală a senzației gustative. Pe de altă parte, ediția 2016 este mult mai cizelată și mai precisă, cu adieri minerale de cenușă de foc de tabără și grafit care însoțesc aromele de fructe negre. Gustul este mai focusat mai ferm, sugerând că vinul va evolua și se va înmuia frumos odată cu trecerea timpului. Mi se pare că 2015 este un Dolce & Gabbana, iar 2016, un Armani Privé. Deși personalitățile celor două vinuri sunt diferite, le admir pe amândouă deopotrivă. ”

                   - 100 Puncte James Suckling: ”M-a lăsat fără cuvinte. Credeam că 2015 era perfect, dar și acesta e perfect. Însă, într-un alt fel. Este atât de structurat și multidimensional. Corpolent, puternic și intens, cu o incredibilă profunzime și coloană vertebrală de tanini. Aromele de fructe negre, pământ umed, scoică de stridii și ciuperci sunt fenomenale. Producția a fost cu 20% mai mică decât în 2015. Dați-i patru, cinci ani ca să se desăvârșească. Încercați-l după 2025.”

                    - Tre Bicchieri Gambero Rosso

Ediția 2015 - 100 Puncte Parker: ”Între vinurile iconice din Toscana și anul de recoltă 2015 există o serie infinită, magică de compatibilități. Uluitorul Solaia 2015 este dovada incontestabilă a acestei alinieri perfecte. A fost un an cald care, după părerea mea, nu a avut rezultate prea bune în alte părți ale Italiei sau la soiuri care performează cu eleganță în ani mai reci. Aș include aici vinurile monovarietale din Nebbiolo și Sangiovese. Cu toate acestea, Toscana și multe dintre asamblajele ei mari (făcute parțial sau integral din soiuri internaționale) funcționează după o logică diferită. După mine, expresia lor maximă este atunci când simți în sticlă soarele Toscanei. Razele lui sunt strălucitoare și calde. Ele strălucesc peste simțuri cu opulență și intensitate. Însuși numele Solaia evocă conceptul de soare și acest arhetip vinicol unic al Toscanei. În ediția 2015, Solaia este soare lichid, nu numai cu numele ci și în fapt. Buchetul este fin și senzual, cu note de fructe negre de pădure și tutun dulce. În gură, e intens și puternic, dar nu există niciun reziduu greoi de la extractul sec (33 g/l). Dimpotrivă, vinul este polisat, tonic și proaspăt. El este compus preponderent din Cabernet Sauvignon, cu Sangiovese și un pic de Cabernet Franc. E un pic crocant datorită acidității mai accentuate a soiului Sangiovese. În sfârșit, taninii sunt minunat de dulci și maturi. Acest vin este făcut cu meticulozitate, iar ediția 2015 se ridică la nivelul idealului pe care îl avem despre Solaia.” 

                    - 100 Puncte James Suckling: ”Mirosul acestui Solaia este realmente fenomenal, cu note de stafide, mure, trandafiri și violete. Atât de parfumat. Cu corp plin, totul este sub control și armonios, cu tanini polisați care durează minute în șir. Puritate și focalizare. Să fie, oare, cel mai bun Solaia al tuturor timpurilor? Se bea cu plăcere și acum, dar este un vin pentru zeci de ani de acum încolo.”

Ediția 2013 - 97+ Puncte Parker: ”Cele mai bune ediții de Solaia sunt cele din 1990, 1994, 1997, 1999, 2001, 2004, 2007, 2010 și, acum, 2013. Solaia 2013 este un vin profund și serios, bazat pe Cabernet Sauvignon, cu Sangiovese și Cabernet Franc în rolurile secundare. Etalează o textură întunecată și densă, cu fructe cărnoase și condimente, ierburi arse și piper negru. Buchetul este intens și stratificat, cu o complexitate care poate fi admirată cel mai bine atunci când vinul evoluează în pahar. Impactul texturii este, și el, impresionant - simți puterea și structura inerente, dar aceste elemente nu sunt niciodată excesive. Dar partea frumoasă urmează de acum încolo - acest Solaia este făcut pentru o învechire lungă la sticlă. Perioada optimă de consum: 2018 - 2040.”

                - 97 Puncte James Suckling: ”Wow. Acesta este un vin roșu tânăr și stilat, cu parfum și arome de coacăze, note ușoare de ierburi, condimente și coajă de copac. Corp mediu spre plin, tanini fermi și mătăsoși și sfârșit proaspăt. În acest moment este echillibrat și atractiv, dar va fi și mai bun în 2020. Un vin clasic, ca de obicei.”

                  - 95 Puncte Wine Spectator: ”Vinul are greutate și prezență, cu parfum și arome de coacăze negre, prune și cireșe negre. Structura este vibrantă și armonioasă. Accente ierboase și picante îi completează profilul, împreună cu sfârșitul lung, pre note de ierburi de Provence. Va atinge apogeul între 2018 - 2033.”

***

Antinori este, probabil, cel mai cunoscut nume din lumea vinului italian. În ultimii 25 de ani, Piero Antinori a influențat-o covârșitor, dar, în 1996, când a preluat afacerea de la tatăl său, vinul toscan avea mari probleme, iar Chianti-ul era considerat ieftin și comun. Chiar dacă respecta tradiția, a hotărât că viitorul merită o schimbare. Împreună cu celălalt nume mare al vinului italian, oenologul Giacomo Tachis, și-au întors ochii către Franța și l-au luat drept consultant pe nu mai puțin celebrul oenolog bordelez Émile Peynaud. În 1970 au scos pe piață Tignanello, primul vin supertoscan și, totodată, primul vin care a demonstrat că Italia poate da vinuri cu adevărat mari. A urmat Solaia, un asamblaj pe bază de Cabernet, concurență pentru vinurile din Bordeaux și Napa Valley. Și apoi, a venit recunoașterea: în 2000, Wine Spectator desemna Solaia 1997 drept Vinul anului. Era primul vin italian căruia i se făcea această onoare. După ce Tignanello și Solaia au dovedit că Toscana poate da vinuri de prima mână - atât din Sangiovese cât și din soiuri internaționale - la prețuri pe măsură, nu puțini producători italieni au înțeles că merită să le calce pe urme.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 7% Cabernet Franc
  • Tara de origine - Italia
  • An recolta - 2017
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile