Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2016

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2016
Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2015

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolo 2016

”I Sodi di San Niccolò este fără doar și poate vinul cel mai ignorat dintre marile vinuri din Toscana. Arome abundente de fructe negre, lavandă, condimente, lemn dulce, pietriș, afine, mentă și un echilibru extraordinar. Va trebui să aveți răbdarecu el. Chiar și așa,  a fost pur și simplu spectaculos în cele două ocazii când l-am gustat. Într-un cuvânt: monumental...”  

310,00 lei

Adaugă în coș

Mai multe informații

Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò 2016

Producător: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana

Soi: 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici

Culoare: roșu intens cu tente granat

Miros: foarte sofisticat, cu buchet de cireșe, zmeură, mure, afine, petale de violete și note picante de lemn dulce, tutun și condimente

Gust: bogat, suculent și stratificat, cu o calitate excepțională a fructului perfect integrat, corp mediu, aciditate bună, tanini moi, catifelați și sfârșit lung și rafinat, pe note de cireșe

Recomandări gastronomice: salamuri și cărnuri picante, purcel de lapte, Boeuf Bourguignon, brânzeturi aromatizate - în special, Pecorino toscano și Parmigiano

Alcool: 14%

Temperatura de servire: 18-20°C

Perioada optimă de consum: 2022 - 2041

Fermentat în cuve de inox și maturat timp de 24-30 luni în butoaie de stejar franțuzesc de 225 l, 50% noi. Învechit la sticlă 12 luni. Nefiltrat!

I Sodi di S. Niccolò este primul vin italian inclus vreodată în Top 100 al Wine Spectator. Acest lucru se întâmpla în 1988, iar vinul era cel din 1985. Performanța a fost reeditată în 1989, cu ediția 1985. Răsplătit în mod repetat cu Tre Bicchieri-Gamberro Rosso, Cinque Grappoli-Bidenda și punctaje foarte bune  acordate de cei mai influenți critici internaționali, I Sodi este unul dintre extrem de rarele Super Tuscane făcute din soiuri locale - Sangioveto și Malvasia Nera. Viile de Sangioveto de la Castellare sunt rodul colaborării universităților din Milano și Florența cu Institutul San Michele all’Adige soldat cu obținerea celor mai bune clone de Sangiovese.

98 Puncte Vinous/Antonio Galloni: ”I Sodi di San Niccolò este fără doar și poate vinul cel mai ignorat dintre marile vinuri din Toscana. Ediția 2016 o continuă pe cea din 2015. Arome abundente de fructe negre, lavandă, condimente, lemn dulce, pietriș, afine, mentă și un echilibru extraordinar. Va trebui să aveți răbdare, pentru că vinul mai are nevoie de câțiva ani pentru a se desăvârși. Chiar și așa, el a fost pur și simplu spectaculos în cele două ocazii când l-am gustat. Într-un cuvânt: monumental...”

96+ Puncte Parker: ”Castellare di Castellina I Sodi di S. Niccolò 2016 este 85% Sangioveto (sau Sangiovese) și 15% Malvasia Nera. Am gustat sticla nr 9.949 din cele 29.230 sticle îmbuteliate în ianuarie 2020. Este o frumusețe de vin care lasă o impresie de durată. Am revenit la sticla deschisă după 24 ore, iar vinul este și mai bun. De o enormă puritate și focalizare, cu arome specifice care amintesc de originea lui toscană. Aromele au caracter mediteraneean, cu rozmarin și lavandă, urmate de cireșe negre, zmeură uscată și coacăze. Taninii sunt eleganți și frumos integrați, iar vinul lasă în urmă numai senzații lungi, rafinate. Una dintre cele mai bune ediții din ultimii 20 de ani ale I Sodi di S. Niccolò.”

95 Puncte James Suckling: ”Un vin roșu plin și stratificat, cu caracter de afine și mure și adieri de nuci. Bogat și suculent. Un stil foaarte concentrat, cu sfârșit profund și polisat. Mai are nevoie de timp pentru a se deschide. Încercați-l după 2022.”

3 Bicchieri Gambero Rosso

Ediția 2015 - 98 Puncte Vinous / Antonio Galloni: ”I Sodi di San Niccolo 2015 este pur și simplu stratosferic. Cam la asta se reduce totul. Catifelat, profund și exploziv, 2015 are o profunzime magnifică. Cei 15% de Malvasia Nera conferă coloana vertebrală tanică și energia necesare pentru a echilibra bogăția naturală a vinului. Aromele de cireșe dulci, cedru, fum, tutun și lemn dulce construiesc un Sodi rasat, flamboiant. Într-un cuvânt: uluitor!”

                - 96 Puncte James Suckling: ”Nas exploziv de fruct, cu note de cireșe negre și prume, dar și o mare prospețime dată de notele de mentă, eucalipt, pământ de pădure și mure. Pe palatin, este pu și focusat, aciditatea hotărâtă asigurând un binevenit contrapunct straturilor de fructe negre luxuriante. Beți-l în 2022.”

                  - 3 Bicchieri Gambero Rosso

                  - 95 Puncte Parker

Ediția 2013 - 98 Puncte Doctor Wine / Daniele Cernilli, editor al Guida Essenziale ai Vini d’Italia

                 - 3 Bicchieri Gambero Rosso

                 - 5 Grappoli Bibenda 2018

               - 96 Puncte Parker: ”I Sodi di S. Niccolò 2013 are 85% Sangioveto și 15% Malvasia Nera dintr-o singură vie. Vinul debutează cu o culoare foarte închisă și are tente rubinii, granat și purpurii. Buchetul este puternic, dar totodată impecabil, cu treceri blânde între notele de cireșe negre, condimente, tutun și argilă umedă. În gură, vinul etalează un extract dens, dar care nu-l dezechilibrează. Dimpotrivă, prospețimea fructului și aciditatea naturală îi conferă o personalitate  vioaie și energică. Maturat în baricuri timp de 30 de luni, este un vin toscan încântător.”

              - 95 Puncte James Suckling: ”Un vin cu adevărat serios, cu fructuozitate densă și profundă, aciditate citrică și o senzație fantastică în gură. Corp mediu spre plin, liniar și rasat. Făcut dintr-un asamblaj de Sangioveto și Malvasia Nera.”

Editia 2012 - 95 Puncte Parker

                 - The Winesider Best Italian Wine Awards (TWS-BIWA) 2016 - 50 Best Italian Wines

                  - 95 Puncte Falstaff Magazine

                  - 92 Puncte Wine Spectator

Editia 2011 - 96 Puncte James Suckling: ”Cireșe coapte, crème de cassis, mirodenii, lemn cald și panna cotta. Gust bogat, cu o textură cremoasă. Hedonistic, cu corp plin și robust.”

                  - 95 Puncte Parker: ”Un vin super-fermecător care place imediat, I Sodi di San Niccolò 2010 este pur și energic, cu o acuitate concentrată a fructului și o mare intensitate. Stejarul este foarte prezent, cu mirodenii fine și o concentrare care mângâie palatul. Taninii dulci însoțesc sfârșitul lung al acestui bariton roșu din Toscana.”

                - 95+ Puncte Antonio Galloni / Vinous Media: ”I Sodi di San Niccolò 2010 explodează din pahar cu o superbă intensitate, putere și bogăție. Violetele și lavanda devin tot mai plăcute pe măsură ce acest vin structurat, vibrant își dezvăluie clasa și personalitatea. 2010-le este interiorizat și închis, dar foarte captivant. Finețea și structura se combină de o manieră rară la edițiile anterioare. Un exemplar mare de la Castellare.”

                  - 92 Puncte Wine Spectator: ”Un mix de ierburi și stejar picant, cu adieri de ciocolată, amaro și cafea care marchează aromele de cireșe negre și prune. Tanini mușchiuloși subliniază sfârșitul. Matur și lung, cu o prospețime care-l recomandă pentru învechire.”

I Sodi di San Niccolo' a fost răsplătit de 10 ori consecutiv cu Tre Bicchieri (Trei Pahare), calificativul maxim al Gamberro Rosso, cea mai importantă publicație italiană de specialitate. La rândul lui, Robert Parker, i-a acordat de 19 ori punctaje mai mari de 94.

I Sodi este capodopera domeniului Castellare. În 1984 era deja inclus între primele 10 vinuri roșii din Italia, iar, în 1988, ediția din 1985 ocupa locul 4 în Top 100 al Wine Spectator. De atunci, a fost constant răsplătit cu cele mai mari onoruri din Italia și străinătate. Este făcut în cuve mici și maturat în baricuri de stejar franțuzesc din Masivul Central, care se folosesc pentru a matura toate marile vinuri ale lumii. Mândria domeniului, I Sodi demonstrează splendoarea unei combinații rare: Sangioveto și Malvasia Nera.

”I Sodi” înseamnă ”pământ greu de lucrat”, iar ”San Niccolò" este numele unei biserici de pe domeniul Castellare - adică, un vin făcut cu multă trudă și respect față de istoria străveche a locului.

Vinul se produce numai în anii buni, într-o cantitate de aproximativ 20 000 sticle. Nu e de mirare că alocațiile sunt mici, iar stocurile se termină rapid.

***

Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, născută din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presă și Vicepreședinte al clubului de fotbal Fiorentina. Înființată în anii 1970, în timpul așa-numitei ”Renașteri” a vinului italian, ea beneficiază de contribuția extraordinară a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director și oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - în 2010, Wine Spectator l-a inclus în Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. În calitate de oenolog-șef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) și Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene.

Castellare, prima investiție a lui Paolo Pannerai, s-a născut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò și Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai înaltă calitate, combinând tradiția și inovația. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu viță de vie și 20 ha cu măslini. Vițele au între 10 și 35 ani și cresc într-un amfiteatru natural, cu o excelentă expunere sud-estică. Drenarea bună a apei și solurile mixte de calcar, marlă, galestro (sol local pietros, tipic) și un pic de argilă, împreună cu randamentul scăzut fac ca vinurile să fie intense și foarte bine structurate, ceea ce le recomandă pentru o îmbătrânire lungă la sticlă.

Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezintă în fiecare an diferite păsări rare care trăiesc pe domeniu și simbolizează faptul că aici nu se folosesc produse chimice.

Respectul pentru vechile tradiții este oglindit în grija deosebită pentru vii și solurile împărțite în ”campi” (cele mai ușor de lucrat) și ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodată, cele mai bune pentru cultivarea viței de vie). De asemenea, Castellare respectă reglementările legale pentru Chianti Classico și folosește numai viță de vie toscană autohtonă pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri roșii din lume.

În ceea ce privește inovația, Castellare a înființat, împreună cu Universitatea din Milano, reprezentată de profesorul Attilio Scienza și cu Universitatea din Florența, prima podgorie experimentală din Chianti pentru a implementa prima selecționare științifică a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, în urma unor studii minuțioase și a sfaturilor legendarului oenolog francez Émile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor și acordă o grijă deosebită tuturor operațiunilor din cramă.

Echilibrul dintre tradiție și inovație, munca asiduă și strădania constantă de a atinge calitatea maximă au dat roadele așteptate, Castellare fiind astăzi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganță și legătura strânsă cu pământul locului.

Nu în ultimul rând, Castellare este și o destinație turistică unică – vilele vechi, reconstruite de criticul de artă Cesare Brandi, situate în mijlocul viilor, într-o liniște întreruptă doar de păsări, le oferă turiștilor tot comfortul unui stil de viață modern, într-un loc de o frumusețe rară.

Caracteristici

  • Clasificare - Sec
  • Soi - Sangiovese, Malvasia Nera
  • Tara de origine - Italia
  • An recolta - 2016
  • Volum - 0.75l
  • Alcool - 14%
  • Culoare - Rosu

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produse noi

Toate produsele noi

Oferte speciale

Toate promoțiile