Lista produselor producătorului Crama Carastelec

Regiunea viticolă Crișana, în maghiară Körösvidék, în germană Kreischgebiet, este situată între râurile Mureș, Someș, Tisa și culmile Munților Apuseni. Parte a regiunii viticole Crișana, Podgoria Silvaniei este atestată prin dovezi arheologice în cadrul castrului roman de la Porolissum-Moigrad. Cartarea topografică iozefină arată că încă din 1770 s-au cultivat struguri în Carastelec.


Carastelec, sat atestat 1241, azi parte din judeţul Sălaj, a fost parohie în Dieceza de Oradea, Decanatul Şimleul Silvaniei. Primele surse scrise care fac referire la biserică apar în secolul XVII-lea, pe vremea când principesa Zsófia Báthori, soţia lui György Rákóczi al II-lea, deținea proprietăţi de pădure şi vii lângă cele ale bisericii. În anul 1650 Zsófia Báthori a reconstruit biserica; pentru susţinerea acesteia a donat pădure şi vie, iar parohului i-a donat propriul castel spre locuire. Astfel apare primul document care demonstrează prezenţa plantaţiilor de viţă de vie în localitate.


Crama Carastelec


Harta


Terroir-ulRegiunea viticolă Crișana este una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din Transilvania; situată în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului, porțiunea reprezintă o insulă cristalină din nord-vestul Transilvaniei. Zona Carastelec, marcată de acest masiv, se remarcă printr-un sol aparte, din care vița-de-vie își extrage mineralele necesare pentru a da naștere unor vinuri elegante, pline de finețe și rafinament, cu o prospeţime și fructuozitate specifice soiurilor cultivate aici. Toate acestea le conferă o personalitate și o tipicitate aparte. Acest “loc-comoară”, a fost ales cu ani în urmă de către Tibor Gál, unul dintre cei mai renumiți oenologi din Ungaria.

Clima este temperat-continentală moderată, beneficiind de precipitații moderate. Suma orelor însorite în perioada de vegetație, 1200-1600 de ore, precipitațiile anuale de 626 mm, respeciv temperatura mai scăzută din regiune, – suntem la latitudinea 47, altitudinea de 300 de metri – ceea ce rezultă într-o aciditate mai ridicată a vinurilor, conferindu-le complexitate şi personalitate; totodată, zona este propice pentru crearea de vinuri spumante excelente.

 

Crama

Acest terroir a fost dintotdeauna menit să producă vinuri de înaltă calitate, de aceea suntem tocmai pe dealurile din Carastelec, misiunea cramei fiind crearea vinurilor de excelenţă, iar garantia pentru aceasta – pe lângă acest terroir minunat - sunt Preocuparea, Pasiunea și Profesionalismul.Crama Carastelec este prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante și vinuri efervescente, momentan având în portofoliu două tipuri de vinuri petiante și un portofoliu de vinuri liniștite reductive, şi maturate în butoaie de stejar. Spumantele vor fi obţinute numai prin metoda tradiţională, Champenoise, adică cu a doua fermentaţie în sticlă.

crama carastel

Crama – construită în 2011/2012 - este o construcţie semiînfundată, pentru a asigura temperatura de 14-15 grade Celsius şi foloseşte tehnologie de climatizare modernă, cu pompe geotermale. Aria utilă desfăşurată a cramei este de 1433 mp.Echiparea cramei cu utilaje ultramoderne a fost efectuată în anul 2013, cu rezervoare de fermentare din oţel cu sistem de răcire, linie automată de îmbuteliere vin efervescent şi vin liniştit. Rezervoarele au o capacitate totală de 2300 hl, din care două rezervoare sunt speciale de presiune pentru producerea vinurilor petiante, iar 4 rezervoare pentru vin roşu. Pentru vinurile maturate folosim butoaie de stejar unguresc de 225 litri, tip barrique, respective de 500 litri.

Soiuri

Soiurile au fost alese luând în considerare terroir-ul şi misiunea cramei de a produce prepondendent vinuri spumante. Astfel, am plantat soiurile folosite pentru șampanizare - trio-ul din Champagne - , Feteasca Regală dintre soiurile autohtone, şi Rieslingul de Rhin, care este una dintre varităţile care ajung la maturare mai târziu şi este sensibilă la Botrytis cinerea, numit „putregaiul nobil“,   aşadar avem posibilitatea să vinificăm și vin de desert. Plantarea soiurilor nobile de viță de vie a fost realizată în 2011 pe 22,4 hectare.

 • CARASSIA BLANC DE BLANCS BRUT
  Disponibil
  Carassia Blanc De Blancs Brut Carastelec

  Vinul are o culoare galben pai elegantă, mousse fin și note autolitice pronunțate. Aceste note specifice autolizei provin din perioada extinsă de 20 de luni de maturare în sticlă.

  Vinul are o culoare galben pai elegantă, mousse fin și note autolitice pronunțate....

  Vinul are o culoare galben pai elegantă, mousse fin și note autolitice pronunțate. Aceste note specifice autolizei provin din perioada extinsă de 20 de luni de maturare în sticlă.

 • CARASSIA BRUT ROSÉ
  Disponibil
  Carassia Rose Brut Carastelec

  Culoare somonie strălucitoare și fructuozitate intensivă sunt caracteristicile de bază al acestui spumant, la care se adaugă perlajul fin și un mousse persistent care învelește și mângîie papilele gustative intensificând aromele vioaie de zmeură și frag proaspăt și cele de brioșă provenind din maturarea îndelungată în sticlă.

  Culoare somonie strălucitoare și fructuozitate intensivă sunt caracteristicile de bază...

  Culoare somonie strălucitoare și fructuozitate intensivă sunt caracteristicile de bază al acestui spumant, la care se adaugă perlajul fin și un mousse persistent care învelește...

 • Friza Alb- vin alb sec
  Disponibil
  Friza Alb Carastelec

  Mirosul profund de salcâm şi flori de câmp, pere şi gutuisunt specifice soiului de Fetească Regală iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de prospeţime şi naturaleţe. Gustul de fructe exotice, aciditatea distinsă şipostgustul mediu de migdale se potriveşte cu trăsătura demiseacă a vinului petiant.

  Mirosul profund de salcâm şi flori de câmp, pere şi gutuisunt specifice soiului de...

  Mirosul profund de salcâm şi flori de câmp, pere şi gutuisunt specifice soiului de Fetească Regală iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării...

 • Friza Rose - vin rose sec
  Disponibil
  Friza Rose Carastelec

  Culoarea somonie și mirosul profund de zmeură și căpșuni sunt specifice soiului Pinot Noir, iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de prospeţime şi naturaleţe. Gustul de aceleași fructe roșii de vară, cum ar fi zmeură și căpsunile, aciditatea distinsă şi postgustul amărui de grapefruit se potriveşte cu caracterul demisec al vinului petiant.

  Culoarea somonie și mirosul profund de zmeură și căpșuni sunt specifice soiului Pinot...

  Culoarea somonie și mirosul profund de zmeură și căpșuni sunt specifice soiului Pinot Noir, iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de...

 • Vinca Sophia Chardonnay Carastelec - Vin alb sec
  Disponibil
  Vinca Sophia Chardonnay Carastelec

  Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de citrice, mere, pere, flori de câmp şi arome de butoaie de stejar. Savoarea de lămâie, mere galbene şi pere combinate graţios cu note de pâine prăjită şi vanilie a acestui vin echilibrat povestește despre maturarea în butoaie de stejar.

  Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de citrice, mere, pere,...

  Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de citrice, mere, pere, flori de câmp şi arome de butoaie de stejar. Savoarea de lămâie, mere galbene şi pere...

 • Vinca Benedict Pinot Noir Carastelec - vin rosu sec
  Disponibil
  Vinca Benedict Pinot Noir Carastelec

  Vinul de o culoare fină rubinie are arome olfactive intense de fructe roșii, cireșe coapte, zmeură, mure, cu o ușoră tentă de vanilie, tutun și nuante afumate, prăjite. Corpul elegant și taninurile suple, dar coapte, armonizează perfect cu aciditatea vinului. Aromele de fructe roșii, împreună cu gusturile complexe pământoase specifice Pinot Noirului, se termină cu un postgust persistent plin de condimente. Vinul are un potențial bun de învechire.

  Vinul de o culoare fină rubinie are arome olfactive intense de fructe roșii, cireșe...

  Vinul de o culoare fină rubinie are arome olfactive intense de fructe roșii, cireșe coapte, zmeură, mure, cu o ușoră tentă de vanilie, tutun și nuante afumate, prăjite. Corpul...

 • Vinca Feteasca Regala Carastelec- vin alb sec
  Disponibil
  Vinca Feteasca Regala Carastelec

  Vinul este ușor, echilibrat, cu un gust plăcut, bine conturat, plin de finețe, ușor acrișor, aducând cu cel al unui măr de vară. Este un vin tânăr, dar cu o eleganță regală, cu arome de fructe și florale specifice soiului. Aciditatea ridicată dau vinului prospețime și vioiciune.

  Vinul este ușor, echilibrat, cu un gust plăcut, bine conturat, plin de finețe, ușor...

  Vinul este ușor, echilibrat, cu un gust plăcut, bine conturat, plin de finețe, ușor acrișor, aducând cu cel al unui măr de vară. Este un vin tânăr, dar cu o eleganță regală, cu...

 • VINCA PINOT NOIR ALB CARASTELEC - vin alb sec
  Disponibil
  Vinca Pinot Noir Alb Carastelec

  Culoarea elegantă de șampanie a Pinot Noirului vinificat în alb ne duce cu gândul la spumantele luxoase. Aromele complexe se destăinuie treptat, fiecare înghițitură arătându-ne o nouă față. După gustul de mere și miere, iese la iveală o aromă ierboasă, cu un postgust ușor amărui de migdale, complexitatea lui fiind îmbrăcată într-un corp ușor și delicat.

  Culoarea elegantă de șampanie a Pinot Noirului vinificat în alb ne duce cu gândul la...

  Culoarea elegantă de șampanie a Pinot Noirului vinificat în alb ne duce cu gândul la spumantele luxoase. Aromele complexe se destăinuie treptat, fiecare înghițitură arătându-ne...

 • Vinca Rhein Riesling Carastelec - Vin alb sec
  Disponibil
  Vinca Rhein Riesling Carastelec

  Culoarea galbena de lamaie se regaseste in mirosul captivant de lime, ghimbir, si flori de caprifoi. Armonia gustului de pere crocante, piersici albe si miere impreuna cu notele de citrice ne ofera o combinatie de arome complexe.

  Culoarea galbena de lamaie se regaseste in mirosul captivant de lime, ghimbir, si flori...

  Culoarea galbena de lamaie se regaseste in mirosul captivant de lime, ghimbir, si flori de caprifoi. Armonia gustului de pere crocante, piersici albe si miere impreuna cu notele...

 • Vinca Rose Carastel- vin rose sec
  Disponibil
  Vinca Rose Carastelec

  Cu arome care să țină cât o vară întreagă, rosé-ul acesta somoniu oferă un coș mare de zmeură, căpșuni, coajă de citrice și petale de trandafiri, toate susținute de o aciditate bine integrată. Postgustul amărui de grapefruit roz încheie cercul aromelor savuroase dând vinului o prospețime revigorantă.

  Cu arome care să țină cât o vară întreagă, rosé-ul acesta somoniu oferă un coș mare de...

  Cu arome care să țină cât o vară întreagă, rosé-ul acesta somoniu oferă un coș mare de zmeură, căpșuni, coajă de citrice și petale de trandafiri, toate susținute de o aciditate...

Listă de dorințe

Produse noi

Toate produsele noi